Zajednicki stab OS BiH

Siguran i stabilan ambijent u BiH je cilj saradnje Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH sa EUFOR-om

6.5.2014

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, zamjenica ministra odbrane za politiku i planove Marina Pendeš, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH Anto Jeleč, sa saradnicima, održali su sastanak sa novoimenovanim operativnim komandantom EUFOR-a, generalom Adrianom Bradshawom, 06.05.2014. godine u Ministarstvu odbrane BiH.

Domaćin sastanka, ministar Osmić zaželio je dobrodošlicu delegaciji EUFOR-a, koju su predvodili general Adrian Bradshaw i general Dieter Heidecker, te izrazio želju da sveukupna posjeta delegaciije EUFOR-a Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH bude uspješna. „Znamo da imate vrlo intenzivan program posjete, ali i to nam govori koliko ste i Vi odlučni da date svoj doprinos uspjehu aktivnosti koje sprovodi EUFOR u BiH“, istakao je ministar Osmić.

Tokom sastanka, koji je služio kao uvod za Peto zasjedanje Strateškog komiteta za naoružanje, municiju i minsko-eksplozivna sredstva 07.05.2014. godine, razgovaralo se o posjeti delegacije EUFOR-a lokacijama skladištenja municije i rješavanju viškova naoružanja, te radu Operativne grupe, formirane zaključkom prethodnog zasjedanja Strateškog komiteta. Također, razgovaralo se o saradnji u oblasti obuke, edukacije i drugim važnim aktivnostima i planovima saradnje.

Operativni komandant EUFOR-a, general Bradshaw je istakao zadovoljstvo i čast preuzetom funkcijom, istakavši da će EUFOR nastaviti saradnju sa MO i OS BiH, kako bi zajednički postigli siguran i stabilan ambijent, u kojem će se donositi odluke koje vode BiH ka deklariranom cilju - euroatlantskim integracijama.

Ministar Osmić je izrazio zadovoljstvo uspješnom saradnjom OS BiH i EUFOR-a, zahvalio se na pomoći i doprinosu koji EUFOR svesrdno pruža MO i OS BiH, te izrazio nadu za unaprjeđenjem i nastavkom zajedničkih aktivnosti i saradnje.

Istog dana visoka vojna delegacija EUFOR-a posjetila je i Zajednički štab OS BiH, gdje je u razgovoru sa načelnikom ZŠ OS BiH general majorom Antom Jelečem i njegovom saradnicima razgovarano o dosadašnjoj uspješnoj saradnji OS BiH i EUFOR-a, aktivnostima zajedničke obuke EUFOR-a i OS BiH, rješavanju pitanja viškova naoružanja i MES-a u OS BiH kao i razvoju i unaprjeđenju saradnje u budućnosti.                                                                                                                        

Ured za odnose s javnošću
tel: (033) 286-680,fax (033) 286-685,
E-mail: info@mod.gov.ba

5 FOTO GALERIJA