Zajednicki stab OS BiH

Uspješna saradnja BiH i R Turske u oblasti odbrane

9.5.2014

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, general major Anto Jeleč sa saradnicima primili su 09.05. 2014. godine u Ministarstvu odbrane i Domu Oružanih snaga BiH visoku delegaciju vojnih zvaničnika Oružanih snaga Republike Turske koja je u pratnji Ambasadora i Vojnog atašea R Turske u BiH zvanično posjetila naše institucije.

Delegaciju vojnih zvaničnika predvodio je Armijski general Hulusi Akar, komandant kopnenih snaga OS R Turske, a u njegovoj pratnji su i general-major Ali Sivri, pukovnici Nuh Altinsoy i Mehmet Kučuk i narednik Šener Dorugoner.

Ministar odbrane Zekerijah Osmić izrazio je dobrodošlicu ovoj visokoj delegaciji, zaželio im ugodan boravak u našoj zemlji i zahvalio se na pomoći koju Oružane snage R Turske pružaju Oružanim snagama BiH.

Domaćin ovog sastanka je upoznao goste o trenutnim aktivnostima u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine sa posebnim osvrtom na trenutna postignuća na putu euro-atlanskih integracija.

Ministar Osmić je u svom obraćanju kazao da:”Onaj koji uživa u pomaganju i podršci drugima, najbolje govori i prezentira sebe”, što se svakako odnosi na naše prijatelje iz Ministarstva odbrane  i Oružanih snaga Republike Turske.

Armijski general Akar je zahvalio Ministru odbrane BiH i njegovim saradnicima na odvojenom vremenu i na prijemu i naglasio činjenicu da će Oružane snage Republike Turske nastaviti pružati pomoć našim Oružanim snagama u oblastima i u segmentima za koje naše Ministarstvo odbrane i Oružane snage izraze interes.

On je naglasio da je mnogo načina i vidova saradnje koja se ostvaruje između Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga R Turske, i izrazio spremnost da se ova saradnja proširi i na oblast zajedničkih vojnih vježbi koje Oružane snage Turske organiziraju sa ostalim NATO partnerima predvođenih Sjedinjenim Američkim Državama.

General Akar je naglasio činjenicu da je najbolja investicija koju MO i OS BiH poduzimaju školovanje i usavršavanje stručnih kadrova za potrebe naših institucija.

Istog dana general Akar i ostali članovi delegacije sastali su se u Domu OS BiH i sa načelnikom Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general majorom Antom Jelečem, njegovim zamjenikom, generalom Senadom Mašovićem i osalim saradnicima.

Tokom ovog susreta visokoj delegaciji OS R Turske prezentiran je informativni brifing o OS BiH, razmjenjena su mišljenja i iskustva,dogovoreni modaliteti daljnje saradnje kada je u pitanju školovanje naših kadrova u okviru obrazovnih kapaciteta OS R Turske, te preciziani detalji razmjene posjeta na najvišem nivou i aktivnosti na pripremama za zajedničko učešće na određenim aktivnostima i vojnim vježbama.

Visoka vojna delegacija OS Republike Turske tokom posjete Bosni i Hercegovini, posjetit će Komandu EUFOR-a u Bosni i Hercegovini i pripadnike turskog kontingenta u okviru EUFOR-ovih snaga, a predviđen je odlazak u Mostar, Konjic i Zenicu.

Ured za odnose s javnošću

Kontakt tel.: 033/286-680, fax 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA