Zajednicki stab OS BiH

Posjeta komandanta EUFOR-a Zajedničkom štabu OS BiH

21.5.2014

Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije brigadni-general Mirko Tepšić, zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za resurse brigadni-general Senad Mašović i načelnik Ureda za podršku ZŠ OS BiH brigadir Zdravko Rezo dana 21.05.2014. godine u ZŠ OS BiH primili su u radnu posjetu komandanta EUFOR-a general-majora Dietera Heideckera.

Tokom posjete održan je radni sastanak na kojem je general Tepšić informirao generala Heideckera o trenutnom stanju na područjima zahvaćenih poplavama, procedurama anagažiranja OS, aktivnostima koje su OS  provodile i koje će provoditi na pomoći civilnom stanovništvu u BiH, planovima za dalje angažiranje.

Tom prilikom general Tepšić se iskreno zahvalio komandantu  EUFOR-a na pomoći koju su snage EUFOR-a pružile kroz operacije zbrinjavanja, evakuiranja i dostavljanja pomoći stanovništvu u područjima ugroženim poplavama.

General Heideckera se zahvalio generalu Tepšiću na informacijama te je prenio neka od iskustava vojske Austrije iz sličnih situacija koje se odnose na angažiranje u slučaju elementarnih nepogoda.

Također, tom prilikom razmatrane su opcije i razmjenjena su mišljenja o raliziranju predstojeće zajedničke vježbe „Dinamičan odgovor 14-5“ koja je planirana da se realizira u junu 2014. godine na poligonu za obuku Manjača.

Obostrano je zaključeno da se nastavi sa koordinacijom narednih aktivnosti, svako na svom nivou, do donošenja optimalnih rješenja.

Info-ZŠ