Zajednicki stab OS BiH

U NATO sjedištu u Briselu, dana 15.05.2014. godine, održan je sastanak procjene partnerskih ciljeva u okviru PARP programa za Bosnu i Hercegovinu za 2014. godinu.

15.5.2014

Delegaciju MO BiH predvodio je pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju, gosp. Zoran Šajinović. U sastavu izaslanstva su bili i brigadni general Mirko Tepšić, zamjenik načelnika štaba OS BiH za operacije, te major Mirsad Čaluk, viši stručni saradnik u odsjeku za saradnju sa NATO/PfP u MO BiH.

Pored delegacije MO BiH na sastanku su učestvovali  i brigadir Alija Kožljak, šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO, brigadir Ranko Đukanović zamjenik šefa vojnog dijela, pukovnik Zvonko Nedić, štabni oficir u vojnom dijelu misije, te gđa Amira Arifović-Harms, zamjenica šefa misije BiH pri NATO.

Na sastanku je naglašen napredak u implementiranju partnerskih ciljeva sa posebnim fokusom na dosadašnji doprinos OS BiH u NATO vođenim operacijama i mirovnim operacijama pod okriljem UN. Također, je podržan stav BiH da aktivno učestvuje u budućoj „Resolute Support“ misiji u Afganistanu. Pozdravljeno je i prihvatanje Bosne i Hercegovine od strane Sjevernoatlantskog vijeća kao potencijalnog partnera za pomenutu misiju.

Na marginama predmetne aktivnosti, održani su  i bilateralni sastanci sa nekim od delegacija  i misija pri NATO. Pored ostalih, delegacija MO BiH se sastala sa predstavnicima vojnog dijela Misije Republike Srbije, pri čemu se diskutovalo na temu iniciranja zajedničkih aktivnosti pod okriljem, odnosno sponzorstvom NATO-a, te eventualno delegiranje zajedničkih partnerskih ciljeva.

Tokom susreta sa predstavnicima vojnog dijela izaslanstva Kraljevine Danske pri NATO razgovaralo se na temu dosadašnje i buduće saradnje OS BiH i OS Kraljevine Danske u misiji ISAF.

Info- Vojni dio Misije BiH pri NATO