Zajednicki stab OS BiH

Organiziran prijem za pilote OS R. Hrvatske i Vojske R. Slovenije koji su pružali pomoć tokom poplava u BiH

23.5.2014

U Domu OS BiH, 22.05.2014. godine, organiziran je prigodan prijem za pilote OS R. Hrvatske i Vojske R. Slovenije koji su proteklih dana učestvovali u operacijama zbrinjavanja, evakuiranja i dostavljanja pomoći stanovništvu u područjima ugroženim poplavama.

U ime načelnika ZŠ OS BiH, general majora Ante Jeleča, domaćin prijema bio je zamjenik Komandanta OK OS BiH za resurse, brigadni general Ivica Jerkić sa saradnicima iz ZŠ OS BiH, a prijemu su prisustvovali i vojni ataše OS R. Hrvatske u BiH, brigadir Božo Vukasović i vojni ataše Vojske R.Slovenije u BiH, brigadir Jožef Murko.

Tom prilikom general Jerkić se iskreno zahvalio svim pilotima OS R. Hrvatske i Vojske R. Slovenije na pomoći koju su pružili kroz operacije zbrinjavanja, evakuiranja i dostavljanja pomoći stanovništvu u područjima ugroženim poplavama.                                                                                                               

Posebno je naglasio njihovu hrabrost sa kojom su bili suočeni u različitim vrstima opasnosti ali i osobnim emocijama gledajući potresne slike nesreće prilikom izvršavanja zadataka. Oni su najvećim dijelom letjeli u veoma otežanim uslovima a najčešće u situacijama kada po svim profesionalnim pravilima angažiranja to nije bilo moguće - pod veoma teškim meteorološkim uslovima, kiši, magli, udarima vjetra a sve u cilju spašavanja ljudskih života.

Na kraju su pilotima OS R. Hrvatske i Vojske R. Slovenije uručeni mali prigodni pokloni u znak zahvalnosti za njihovo angažiranje u ovoj teškoj situaciji za BiH.

Info-ZŠ