Zajednicki stab OS BiH

Provođenje međunarodnih obaveza BiH po međunarodnom ugovoru „Otvoreno nebo“ („Open sky“)

21.5.2014

U skladu sa međunarodnim obavezama BiH, proisteklih na osnovu Ugovora „Otvoreno nebo“ o provođenju posmatračkog leta nad teritorijom BiH, u periodu od 12.05 do 16.05.2014. godine pripremljen je i proveden posmatrački let od strane Republike Turske i Kanade iznad teritorije BiH.

Aktivnost je realizovana od strane multinacionalnog posmatračkog tima u sastavu – šef tima (ujedno i načelnik Verifikacijskog centra Oružanih snaga Turske) brigadir Murat Dikkas i članovi tima-predstavnici Oružanih snaga Kanade.

Posmatrački tim Republike Turske i Kanade sletio je avionom CASA CN-235 na Međunarodni aerodrom Sarajevo u 12.00 sati dana 12.05. Prateći tim iz BiH, sastavljen od predstavnika Verifikacionog centra i brZS i PZO OS BiH na čelu sa brigadirom Brane Jankovićem,  je pripremio i organizovao nesmetano provođenje misije u saradnji sa nadležnim organizacijskim cjelinama MO i ZŠ OS BiH, kao i drugim civilnim institucijama koje sarađuju na izvršenju  misije.

Posmatrački let u trajanju od od dva sata je uspješno izvršen dana 13.06.2014. uz upotrebu posebne opreme za snimanje terena, a u skladu sa uslovima vremenske i meteo situacije.

Narednog dana, 14.05.2014. godine organizovan je tzv. „kulturni dan“, a u skladu sa tradicijom realizacije ovakvih misija i želji gostujućeg posmatračkog tima, izvršena je posjeta objektu D-0 u Konjicu, kao i obilazak grada Viteza.

Istog dana izvršeno je potpisivanje tehničkog sporazuma o podjeli aktivne kvote posmatračkog leta iznad Ukrajine za tekuću 2014.godinu  između načelnika VfC-a OS BiH brigadira Hajrudina Hube  i  načelnika VfC R. Turske brigadira Dikkas Murata.

Ukupna aktivnost je  protekla u kolegijalnoj i  prijateljskoj atmosferi, a sa profesionalne strane tokom realizacije zadatka nije bilo nikakvih primjedbi od strane inspekciskog tima. Posmatrački tim je napustio BiH 16.05.2014.godine u 09.00 sati sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo kada je aktivnost i zvanično završena.

Ovo  je prva  posmatračka „Open Sky“ misija koja se ove godine realizuje u BiH, a do kraja godine su planirane još tri.

Info- ZŠ OS BiH