Zajednicki stab OS BiH

Načelnik ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč učestvuje u radu Konferencije načelnika General-štabova Američko-jadranske povelje (A5) u Crnoj Gori

12.6.2014

U periodu od 10.06. do 12.06.2014. godine, načelnik ZŠ OS BiH general-major Anto Jeleč predvodi delegaciju OS BiH, koja učestvuje na Konferenciji načelnika General-štabova OS zemalja članica Američko-jadranske povelje koja se održava u Budvi, Republika Crna Gora.

Na ovoj konferenciji, pored zemalja članica ove inicijative - Albanije, BiH, Crnе Gore, Hrvatske, Makedonije i predstavnika Centralne komande Američkih snaga za Evropu (US CENTCOM) prisustvuju i delagacije zemalja posmatrača  - Slovenije, i gostiju konferencije - Komandanta KFOR-a, Komandanta Sigurnosnih snaga Kosova te delegacije saveznih američkih država Minesote, Vermonta, Ajove, Mejna, Nju Džersija i Kolorada.

Glavna tema ove konferencije je "Održavanje interoperabilnosti kroz partnerstvo". Na današnjoj konferenciji potvrđena je čvrsta opredijeljenost za unapređenje odnosa te proširenje vojne saradnje između zemalja potpisnica ove inicijative. Takođe, naglašena je potreba za razvijanjem i održavanjem osnovnih sposobnosti, koje se odnose na individualni ili regionalni doprinos u trenutnim ili budućim operacijama podrške miru, što će, kako je i rečeno, na konferenciji ostati potreba, izazov i prioritet. Šefovi delegacija su se složili da je neophodno unaprijediti i projekte koji su odnose na NATO Koncept pametne odbrane, kao što je Balkanski regionalni pristup zračnoj odbrani (BRAAD).

Tokom konferencije razgovaralo se i o posljedicama nedavne prirodne katastrofe koja je pogodila našu zemlje i region. Ovom prilokom načelnici GNŠ zemalja članica A5 inicijative su se složili da je neophodno dodatno unapređenje regionalne saradnje, kada je u pitanju pravovremeno, efikasano i efektivno djelovanje i pružanje pomoći stanovništvu i civilnim strukturama vlasti u slučaju prirodnih ili vještačkih katastrofa, kako bi se na najbolji način mogli iskoristiti kapaciteti i resursi zemalja u regionu.

Važno je istaći da je tokom konferencije data i puna podrška od strane zemalja potpisnica A5 za pozivanje Crne Gore i Makedonije u NATO članstvo te podrška BiH za MAP, na narednom NATO samitu u Velsu. Slјedeća konferencija će se održati u Makedoniji.

Info-ZŠ OS BiH