Zajednicki stab OS BiH

Učešće Zamjenika načelnika ZŠ OS BiH za operacije na Konferenciji zemalja članica SEDM inicijative

13.6.2014

Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije, brigadni general Mirko Tepšić, predvodio je delegaciju OS BiH na Konferenciji zemalja članica SEDM inicijative na nivou zamjenika načelnika generalštabova (DCHOD), koja je u periodu od 10. do 12.06.2014. godine održana u Beogradu, Republika Srbija.

Na konferenciji su učešće uzeli predstavnici 14 zemalja članica SEDM inicijative, Gruzija, kao zemlja posmatrač, te veliki broj gostiju iz vladinog i nevladinog sektora te međunarodnih organizacija. Tokom konferencije razmijenjene su informacije o učinjenom u proteklom jednogodišnjem periodu. Ovo se posebno odnosi na rad Političko-vojnog komiteta (PMSC) te aktivnostima brigade JI Evrope – SEEBRIG, koja je proizvod sporazuma o Multinacionalnim mirovnim snagama jugoistočne Evrope (MPFSEE). Razmjenjena su viđenja i ideje daljih pravaca razvoja inicijative i podizanja nivoa vojne saradnje na viši nivo.

Potencirano je postojanje zajedničkih izazova koji, zbog svojih karakteristika, ali i cjelokupne situacije, zahtjevaju udruživanje resursa na regionalnom nivou, sinhronizaciju napora te jedan sveobuhvatan pristup planiranju odgovora na iste. Isto tako, utvrđeni su naredni koraci, a rješen je i određen broj pitanja koja su opterećivala dalji rad inicijative.

Delegacija OS BiH je istaknula važnost ovog foruma, koji je fokusiran na vojnu saradnju i u kojem OS BiH aktivno participiraju. Istaknuto je da OS BiH doprinose kolektivnoj sigurnosti u okviru svojih ljudskih i tehničkih kapaciteta i mogućnosti. Pored navedenog, naša delegacija je iznijela konkretne preijdloge za područja daljeg razvoja i saradnje u okviru inicijative. To se prevashodno odnosi na ponudu obučavanja pripadnika SEEBRIG u centrima za obuku OS BiH, prevashodno Centru za obuku za operacije podrške miru (PSOTC) i Centru za protivminska djelovanja (CzPMD).

Prirodna nesreća koja je pogodila region, svakako nije mogla da bude izbjegnuta kao tema razgovora pa je delegacija OS BiH ukazala na potrebu preduzimanja određenih koraka na razvoju saradnje i sposobnosti i na polju kriznog menadžmenta, čime bi se uspostavili mehanizmi međusobne podrške i oslanjanja na regionalne resurse i potencijale. Zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije upoznao je predsjedavajućeg PMSC i sve prisutne o aktivnostima koje se provode u BiH na ratifikaciji sporazuma o priključenju MPFSEE, čime bi se stvorili preduslovi za upućivanje pripadnika OS BiH u sastav SEEBRIG.

Na kraju konferencije, zaključeno je da SEDM inicijativa značajno doprinosi unapređenju dobrosusjedskih odnosa, izgradnji povjerenja, regionalne sigurnosti i stabilnosti te boljeg međusobnog razumijevanja.

Info-ZŠ OS BiH

 

4 FOTO GALERIJA