Zajednicki stab OS BiH

Ministar odbrane BiH, Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH i Komandant EUFOR-a obišli pripadnike OS BiH i EUFOR-a na lokacijama Domaljevac, Šamac i Orašje

13.6.2014

Ministar odbrane Zekerijah Osmić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general major Anto Jeleč i komandant EUFOR-a general major Dieter Heidecker 13.06.2014. godine, obišli su pripadnike OS BiH i EUFOR-a na lokacijama Šamac, Domaljevac i Orašje gdje, već osmi dan, pripadnici OS BiH i EUFOR-a zajednički rade na realizaciji projekata pomoći civilnom stanovništvu u sklopu vježbe „Zajednički napor 14“.

Na lokaciji kasarne OS BiH „Sinovi Posavine“ u Orašju  ministar Osmić, general Jeleč i general Heidecker su prisustvovali informativnom brifingu kojeg je prezentovao major Miodrag Pavlović, vođa CIMIC tima 3 (tim za civilno-vojnu saradnju), o aktivnostima CIMIC i LOT tima 3, te realizaciji zajednički odobrenih projekata od strane OS BiH i EUFOR-a.

Tokom svoga izlaganja Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je rekao da su u Ministarstvu odbrane zadovoljni obavljenim poslovima, a posebno nakon izvanrednih rezultata koje EUFOR i OS BiH postižu na saniranju štete uzrokovane poplavama. Ministar je posebno naglasio da je obaveza OS BiH odgovoriti na izazove kao što su poplave, a to su OS BiH ovih dana odlično i uradile. Ministar Osmić je čestitao pripadnicima OS BiH koji su učinili veliki napor često žrtvujući vlastite živote da bi pomogli građanima Bosne i Hercegovine.

Ministar Osmić se zahvalio generalu Heideckeru i snagama EUFOR-a koje rade rame uz rame s OS BiH u vježbi „Zajednički napor 14“.

Na kraju obraćanja ministar Osmić je rekao da ćemo na kraju operacije sumirati rezultate i da će Ministarstvo odbrane BiH zajedno sa OS BiH vidjeti šta je preostalo te nastaviti daljnje aktivnosti pomoći ugroženom stanovništvu.

Načelnik Zajedničkog štaba general Jeleč je upoznao prisutne o osnovnim informacijama vježbe „Zajedenički napor 14“ te naglasio da je na terenu angažovano 5 CIMIC timova na praćenju realizacije projekata. U kandidiranim projektima od strane civilnih struktura najviše se pridaje važnost na odvozu kabastog otpada, djelovanju deminerskih timova, prevozu humanitarne pomoći i pročišćavanju vode. General Jeleč se osvrnuo na broj od 93 projekta od čega su 34 odabrana, sa snagama EUFOR-a usaglašena su 23 projekta, a na čekanju je još 40 projekata.

Info- 5.pbr

 

11 FOTO GALERIJA