Zajednicki stab OS BiH

Održan sastanak sa predstavnicima NATO tima za ocjenjivanje deklarisanih jedinica OS BiH po OCC E&F konceptu

19.6.2014

U organizaciji ZŠ OS BiH u Domu OS BiH u Sarajevu od 16. do 18. juna 2014. godine uspješno je realizovan Koordinacijski sastanak sa predstavnicima NATO-a po pitanju spremnosti deklarisanih jedinica OS BiH po Konceptu operativne sposobnosti ocjenjivanja i povratnih informacija (OCC E&F).

Sastanak je realizovan u okviru  priprema za realizaciju predstojeće vježbe na kojoj će biti izvršeno ocjenjivane NEL-2 pješadijske čete i EOD voda OS BiH koje su 2010. godine deklarisane u OCC E&F bazen snaga i uspješno su realizovale ocjenjivanja na prvom nivou SEL-1 i NEL-1, te SEL-2 na drugom nivou.

Koncept operativnih sposobnosti i ocjenjivanja OS je kompleksan program i obuhvata nekoliko radnih nivoa. BiH je, kao članica Partnerstva za mir, deklarisala svoje jedinice u NATO bazen Zajedničkih snaga spremnosti (Pool of Forces and Capabilities), dok se kroz evaluacije (Evaluation&Feedback) posebna pažnja obraća na kapacitete jedinice, njihove standarde, obučenost, interoperabilnost i sposobnost da zajednički rade u sklopu multinacionalnih jedinica u NATO vođenim operacijama.

Jedan od često primijenjivanih načina ocjenjivanja borbene spremnosti deklarisanih kopnenih snaga jest ocjenjivanje po programu Ocjenjivanje borbene spremnosti (CREVAL). Sve jedinice deklarisane za NATO vođene operacije prolaze složen integracijski proces. Tokom perioda integracije jedinice, prvo se provodi certifikacija, a kao završni korak afirmacija pred ocjenjivačkim timom NATO-a. U skladu sa strogo određenim pravilima,  ocjenjivanje optimalno traje 72 sata, prate se i ocjenjuju brojni pokazatelji koji utiču na ukupnu spremnost - od dokumentacije i planova vježbe, dokumentacije komunikacijskih sistema, stanja opreme koja se koristi tokom vježbe do taktičke sposobnosti jedinice.

Na taj način buduće članice NATO-a dobivaju širu spoznaju o načinu funkcionisanja u Sjevernoatlantskom savezu i susreću se s interoperabilnošću i spremnošću Oružanih snaga, kao imperativnom postavkom zajedničkog djelovanja u NATO Savezu.

Predstavnici NATO tima Zajedničke komande savezničkih snaga za Evropu (SHAPE), Združene komande iz Napulja (JFC Naples) kao i predstavnici NATO savezničke komande iz Izmira su izrazili zadovoljstvo do sada postignutim stepenom organizacije i podržali opredjeljenje OS BiH na daljnjem nastavku aktivnosti provođenja ocjenjivanja jedinica OS BiH po OCC E&F konceptu. 

Info-ZŠ OS BiH