Zajednicki stab OS BiH

Načelnik ZŠ OS BiH učestvovao u radu Strateške konferencije vojnog partnerstva u Bugarskoj

19.6.2014

Načelnik ZŠ OS BiH general major Anto Jeleč predvodio je delegaciju OS BiH koja je učestvovala u radu Strateške konferencije vojnog partnerstva, a koja je održana od 17. do 19.06.2014. godine u Sofiji, Republika Bugarska.

Na konferenciji su, pored delegacija 28 zemalja članica NATO-a, učešće uzele i delegacije iz 21 zemaljе članicе NATO programa „Partnerstvo za mir“ (PfP), među kojima i naša delegacija, 7 zemalja članica „Mediteranskog dijaloga“, 4 zemlje članice „Istambulske inicijative“ kao i delegacije iz 8 zemalja partnera NATO-a iz ostatka svijeta sa više od 300 učesnika.

Centralne tema konferencije su bili planovi i dalji koraci NATO i partnera nakon okončanja operacije ISAF u Afganistanu krajem 2014. godine, kao i tranzicije ka stvaranju uslova za otpočinjanje misije „Odlučna podrška“ koja će biti fokusirana na podršku u obuci i osposobljavanju pripadnika Afganistanskih nacionalnih snaga sigurnosti. Razgovarano je i o načinima i modalitetima jačanja partnerstva kroz razvijanje različitih oblika saradnje i zajedničkih standarda na planu vojne edukacije i obuke, a u cilju podrške budućih operacija podrške miru u svjetu.

Rad na konferenciji je bio organizovan kroz zajedničko plenarno zasjedanje i rad u sindikatima odnosno radnim grupama u cilju razmjene informacija i uspostavljanja efikasne komunikacije među učesnicima konferencije u budućnosti.

Naša delegacija se pridružila naporima koje NATO i partnerske zemlje zajednički preduzimaju po okončanju operacije ISAF u Afganistanu i izrazila spremnost kontinuiranog učešća naše zemlje i OS, u okviru definisanih kapaciteta u operacijama podrške miru i zajedničkim aktivnostima NATO partnera kao i regionalnim sigurnosnim inicijativama u budućnosti.

Izražena je i zahvalnost naše delegacije na odluci Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a da BiH prihvati, kao potencijalnog operativnog partnera saveza u operaciji „Odlučna podrška“ u Afganistanu posle 2014. godine u okvirima deklarisanih sposobnosti i kapaciteta OS BiH.

Info-ZŠ OS BiH