Zajednicki stab OS BiH

Oproštajna posjeta Komandanta NATO štaba u BiH Zajedničkom štabu OS BiH

19.6.2014

Načelnik ZŠ OS BiH general-major Anto Jeleč sa saradnicima je dana 19.06.2014. godine u ZŠ OS BiH primio u oproštajnu radnu posjetu brigadnog generala Merle D. Harta – odlazećeg Komandanta NATO štaba u Sarajevu sa saradnicima kao i brigadnog generala Cristophera Petty-ja koji će tokom naredne sedmice preuzeti ovu visoku dužnost.

General Jeleč se zahvalio generalu Hartu na vrlo dobroj i uspješnoj saradnji, snažnoj podršci u izvršenju misije, zadataka i svih aktivnosti OS BiH u proteklom periodu kao i ispoljenom visokom razumjevanju svih okolnosti života i rada u kojima se nalaze OS BiH.

Tokom posjete General Jeleč se težišno osvrnuo na postavljene ciljeve i postignute rezultate izgradnje i razvoja operativnih sposobnosti i kapaciteta OS BiH na putu ka NATO. Posebno je istakao postignute rezultate, napredak i buduće planove za učešće OS BiH u operacijama podrške miru, razvoju nivoa osposobljenosti komandi i jedinica, usvajanju normi i standarda NATO, kao i pružanju pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu u kriznim i vanrednim situacijama sa osvrtom na angažovanje OS BiH za vrjeme nedavnih katastrofalnih poplava koje su zadesile našu zemlju i cjeli region.

General Hart se zahvalio generalu Jeleču na vrlo uspješnoj saradnji i podršci i pohvalio napredak OS BiH u proteklom periodu. Posebno je istakao naše uspješno učešće u operacijama podrške miru, pružanju pomoći civilnim strukturama za vrjeme prirodnih i drugih nesreća, usvajanju NATO normi i standarda, razvoju podoficirskog kora, kao i realizaciji projekta prijema mladih oficira iz civilstva u OS BiH.  Izrazio je očekivanja da će se na političkom nivou intenzivnije pristupiti rješavanju pitanja nepokretne vojne imovine, kao uslovu BiH za pokretanje Akcionog plana za članstvo (MAP) za prijem u NATO, dokumentu „Pregled odbrane“ i time pružiti snažnija podrška OS BiH u definisanju  plana razvoja i modernizacije OS BiH kao i pitanjima rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-ekplozivnih sredstava (MiMES).

General Hart je izrazio je uvjerenje da će ZŠ OS BiH, kao i do sada, nastaviti na intenzivnom radu u rješavanju svih izazova na putu OS BiH ka NATO i naglasio čvrstu opredjeljenost NATO štaba u BiH u nastavku pružanja podrške OS u procesu daljih aktivnosti reforme OS BiH, izvršenja zakonom definisane misije i zadataka OS BiH i tranzicije OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

General Jeleč je izrazio dobrodošlicu generalu Petty-ju u BiH, poželio mu plodan i uspješan rad na visokoj i odgovornoj dužnosti i izrazio uvjerenje da će buduća uzajamna saradnja biti još bolja i uspješnija.

Na kraju posjete, general Jeleč je uručio prigodan poklon generalu Hartu, kao znak zahvalnosti OS BiH za njegov angažman u BiH u proteklom periodu. 

Info- ZŠ OS BiH