Zajednicki stab OS BiH

Svečanom ceremonijom u Domu OS BiH završen Komandno-štabni kurs

3.7.2014

Svečanom ceremonijom u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 03. jula 2014. godine, uz prisustvo zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OS BiH, brigadnog generala Mirka Tepšića, i zamjenika komandanta Operativne komande OS BiH, brigadnog generala Sakiba Forića, završen je Komandno-štabni kurs za 36 pripadnika OS BiH u klasi 14-I.

Komandno-štabni kurs predstavlja najviši nivo vojne edukacije u Bosni i Hercegovini, koji osposobljava oficire za uspješno obavljanje komandno – štabnih dužnosti na nivou bataljon i brigada. Realizacija obuke Komandno – štabnog kursa KŠK 14-I, u trajanju od 24 sedmice odvija se kroz realizaciju studijskih putovanja, rad na seminarskim radovima, odbrana seminarskih radova, vanjsko ocjenjivanje, vježba na karti MAPEX, izlazni test fizičke obuke i analiza kursa.

Uvodnim riječima prisutnima se obratio načelnik Komandno-štabnog kursa, major Srđan Čavić, koji je pozdravio sve prisutne u svoje ime i u ime instruktora i u kratkom izlaganju iznio osnovne informacije o Komandno-štabnom kursu i predmetnim sadržajima ovog kursa, koji se realizuje u Centru za profesionalni razvoj Travnik. Na kraju svoga obraćanja major Čavić je zaključio da je misija Komandno-štabnog kursa izvršena, jer imamo 36 oficira OS BiH osposobljenih za obavljanje dužnosti u komandama i štabovima nivoa bataljon–brigada.

Nakon uvodnog govora prisutne je pozdravio pukovnik Misad Stabančić vršilac dužnosti komandanta Centra za profesionalni razvoj, koji je pozdravio sve prisutne i zahvalio se na njihovom dolasku na svečanu ceremoniju. Pukovnik Stabančić je napomenuo da je temelj bilo koje profesionalne vojske profesionalan i transparentan sistem obuke, te da u Centru za profesionalni razvoj nastojimo da ne učimo samo taktičnim i tehničkim vještinama, već i o nekim temeljnim ljudskim vještinama koje su izrazito potrebne vojnicima.

Na kraju izlaganja pukovnik Stabančić je izrazio zadovoljstvo postignutim rezultatima polaznika 14-I odnosno polaznika 7. klase u okviru OS, i napomenuo da će CPR po završetku kursa na nivou CPR-a uraditi sveobuhvatnu analizu te predložiti komandantu KOiD-a elemente za unapređenje za narednu klasu, odnosno iskoristiti elemente za dalji razvoj kroz usklađivanje tematskih cjelina sa Konceptom profesionalnog razvoja oficira.

U svome obraćanju brigadir Robert Sušac je naglasio da je KŠK, kao najviši nivo vojnog obrazovanja,  u  skladu sa  najvišim NATO standardima.  "Danas je 36 pripadnika  Oružanih snaga BiH završilo ovaj kurs. Ovi pojedici su prepoznati kao vođe, i oni će dobiti nova radna mjesta ili će se vratiti na stara radna mjesta i mi od njih očekujemo da implementiraju na svojim radnim mjestima znanja koja su stekli ovdje", istakao je brigadir Sušac.

Zamjenik načelnika Zajedničkog štaba, brigadni general Mirko Tepšić, se obratio u ime Načelnika zajedničkog štaba OS BiH general-majora Ante Jeleča i čestitao svim polaznicima sretan završetak Komandno-štabnog kursa. General Tepšić je napomenuo da ćemo u narednom periodu nastojati unaprijediti ovaj vid školovanja kako bi bio primjer, kao što je Komandno-štabni kurs i sada. Zahvalio se Centru za profesionalni razvoj na uspješnoj realizaciji kursa, a istakao je da ga posebno raduje to što je i on bio jedan od predavača na ovom kursu.

Nakon  govora  svim polaznicima uručeni su certifikati o uspješno završenom kursu koje je uručio brigadni general Mirko Tepšić i brigadni general Sakib Forić.

Najboljim polaznikom proglašen je major Miljan Janković koji se u ime polaznika Komandno –štabnog kursa obratio prisutnima riječima, “utisci sa kursa su još svježi još uvijek se sabiraju, ali ako bi u najkraćim crtama iznio impresiju sa kursa može se zaključiti da je bilo zahtjevno i da smo mnogo naučili“. Major Janković se osvrnuo i na sadržaj kursa i naglasio da je Komandno-štabni kurs vrlo vrijedna referenca u profesionalnom razvoju. Na kraju major Janković se zahvalio instruktorima i spoljnim predavačima na uspješno realizovanoj obuci i svojim kolegama u klasi 14-I, ističući  različitost rodova, službi i jedinica iz kojih dolaze polaznici što predstavlja posebnu vrijednost kursa. Najboljim polaznikom iz fizičke spremnosti u klasi 14-I komandno-štabnog kursa proglašen je major Ćazim Hajdarević. Svečana ceremonija je završena prigodnim koktelom uz druženje polaznika kursa, njihovih instruktora  i prisutnih gostiju.

Info- KOiD

 

6 FOTO GALERIJA