Zajednicki stab OS BiH

Ceremonija primopredaje dužnosti Komandanta Savezničkih snaga NATO-a u Napulju

23.7.2014

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč predvodio je delegaciju OS BiH na ceremoniji primopredaje dužnosti komandanta Združene komande snaga NATO (JFC NATO) u Napulju između admirala OS SAD Brucea Clingana i Marca Fergusona koja je održana 22. jula 2014. godine u Napulju, Republika Italija.

Mornarički admiral Marc Ferguson je pored preuzimanja odgovornosti nad Savezničkom komandom NATO-a u Napulju od svog prethodnika admirala Clingana ujedno preuzeo i komandu nad američkim mornaričkim snagama za Europu i Afriku.

Ceremoniju primopredaje dužnosti predvodio je načelnik mornaričkih operacija OS SAD admiral Jonathan Greenert. Među brojnim visokim zvanicama na ceremoniji su prisustvovali i vrhovni komandant NATO-a/komandant OS SAD za Evropu general Philip Breedlove, komandant OS SAD za Afriku general David Rodriquez, komandant NATO štaba u Sarajevu brigadni general Cristopher Petty i načelnik Štaba snaga EUFOR-a u BiH brigadni general Andreas Szucs. Admiral Ferguson je postao 28. mornarički oficir OS SAD koji će komandovati Združenom savezničkom komandom snaga NATO-a u Napulju i biti odgovoran za pripremu, planiranje i izvršenje vojnih mornaričkih operacija u očuvanju mira, bezbjednosti i teritorijalnog integriteta članica NATO-a, slobodu pomorskog saobraćaja i privrednih veza na cijelom području operacija Vrhovne komande NATO-a za Europu.

Zona NATO operacija ove komande uključuje i operacije na području Balkana, Crnog mora i Mediterana kao i zadatke realizacije obuke združenih snaga za izvršenje istih. Kao komandant mornaričkih snaga SAD za Europu i Afriku admiral Ferguson će biti odgovoran i za operativni nadzor i koordinaciju djelovanja pomorskih snaga SAD na ova dva kontinenta

Tokom ceremonije admiral Greenert odlikovao je dosadašnjeg komandanta JFC NATO admirala Clingana medaljom OS SAD za nesebičnu službu.

Info – ZŠ OS BiH