Zajednicki stab OS BiH

Komandant NATO štaba u BiH posjetio Zajednički štab OS BiH

26.9.2014

Načelnik ZŠ OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč sa saradnicima je 26.09.2014. godine primio u redovnu radnu posjetu brigadnog generala Christophera Pettyija, komandanta štaba NATO u Sarajevu sa njegovim najbližim saradnicima.

Sastanku su prisustvovali i zamjenik Načelnika ZŠ OS BiH za operacije, general-major Mirko Tepšić i v.d. zamjenika Načelnika ZŠ OS BiH za resurse, general-major Husein Tursunović.

Tokom posjete težišno se razgovoralo o aspektima uzajamne saradnje, nastavku i kontinuitetu podrške NATO štaba u Sarajevu svim operacijama i aktivnostima OS kao i podrške u prevazilaženju svih izazova funkcionisanja i rada OS BiH.

Generalu Pettyiju je prezentovan informativn brifing o trenutnom statusu i realizaciji partnerskih ciljeva (PC) koji su dodijeljeni OS BiH a zatim i informativni brifing u kojem su prezentovane indentifikovane lekcije sa zajedničke vježbe OS BiH i EUFORA u BiH - „ Zajednički napor 14“ koja je realizovana od 07. do 20.06.2014. godine na više lokacija u BiH. Navedena zajednička vježba je u skladu sa situacijom na terenu bila planirana kao neophodan korak dalje u nastavku operacija pružanja pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu sa ciljem saniranja i otklanjanja posljedica od poplava na najugroženijim područjima u BiH kao i na djelu lokacija OS BiH koje su bile zahvaćene ovom velikom prirodnom nesrećom.

General Petty je naglasio čvrstu opredjeljenost Štaba NATO u BiH nastavku pružanja podrške OS BiH u izvršenju zakonom definisane misije i zadataka, operacija i aktivnosti OS BiH a posebno obuke i izgradnje i jačanja operativnih sposobnosti kao i daljih aktivnosti reforme i tranzicije OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

General Jeleč se zahvalio generalu Pettyiju na posjeti, dosadašnjoj otvorenoj, partnerskoj i prijateljskoj saradnji kao i snažnoj i veoma značajnoj podršci koju NATO štab u Sarajevu pruža OS BiH i izrazio uvjerenje da će ista u budućnosti biti još uspješnija.

Info-ZŠ