Zajednicki stab OS BiH

OS BiH održale Analizu zapažanja, lekcija i najboljih praksi prilikom izvršenja operacija pružanja pomoći civilnim vlastima i stanovništvu za vrijeme ovogodišnjih poplava u BiH

1.10.2014

U Domu OS BiH u Sarajevu dana 01.10.2014. godine, održana je Analiza zapažanja, lekcija i najboljih praksi uočenih tokom angažovanja OS BiH u operaciji pružanja pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu za vrijeme prirodne nesreće – nezapamćenih katastrofalnih poplava koje su ove godine zahvatile našu zemlju i cijeli region.

Analizi su prisustvovali najodgovorniji predstavnici i starješine MO i OS BiH - ministar odbrane Zekerijah Osmić, pomoćnici ministra odbrane BiH, načelnik ZŠ OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč sa svojim zamjenicima, general-majorima Mirkom Tepšićem i Huseinom Tursunovićem, komandant OK OS BiH general-major Dragan Vuković i zamjenik komandanta KP OS BiH za operacije brigadni general Marko Stojčić, komandanti brigada i drugi predstavnici MO i OS BiH neposredno uključeni u sistem operacija i obuke OS BiH.

Pored predstavnika MO i OS BiH konferenciji su prisustvovali i predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, NATO štaba u Sarajevu, snaga EUFOR-a u BiH i Ureda za odbrambenu saradnju (ODC) Ambasade SAD u BiH.

Cilj navedene Analize je bio sveobuhvatno i realno analiziranje angažovanja resursa i kapaciteta koje su OS BiH upotrijebile u operaciji, sagledavanje stečenih iskustava i izazova, iniciranje konstruktivne diskusije i definisanje konkretnih prijedloga i zaključaka za unaprijeđenje i poboljšanje sistema individualne i kolektivne obuke u ovoj oblasti, jačanja neophodnih operativnih sposobnosti OS BiH kao i poboljšanja taktika, tehnika i procedura (TTP) za bolje, brže i efikasnije izvršenje ovog važnog zakonskog zadatka OS BiH u budućnosti.

Analizu je uvodnim obraćanjem otvorio načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general – pukovnik Anto Jeleč i pri tome naglasio: „Kao što vam je svima poznato OS BiH od sredine mjeseca maja pa do danas kontinuirano, odlučno i bez prekida, u okviru raspoloživih ljudskih i materijalnih resursa, kapaciteta i mogućnosti, su pružale i pružaju pomoć i asistenciju civilnim vlastima i stanovništvu na teritoriji 39 općina u BiH prije svega u spašavanju ljudskih života i materijalnih dobara, a zatim sanaciji i otklanjanju poljedica ove velike nesreće, tamo gdje je to bilo najpotrebnije. U ovoj operaciji imali smo mogućnost da na najteži mogući način testiramo naše operativne planove i sposobnosti, kapacitete i raspoložive resurse, naše procjene i odgovore na izazove i rizike koje nepredvidiva prirodna sila može stvoriti i izazvati. Svjesni smo da je ova situacija ujedno bila i jedan veliki test naše organizovanosti, profesionalnosti i osposobljenosti, ali i snage volje, hrabrosti i motivisanosti svakog pripadnika, komande i jedinice OS BiH u ovoj teškoj situaciji.

Sa zadovoljstvom i ponosom mogu reći da smo, uprkos svim ograničenjima i poteškoćama uspjeli da svojim profesionalizmom, hrabrošću, odlučnošću i požrtvovanošću izvučemo maksimum iz stanja MTS sa kojima raspolažemo, da reagujemo na sve zahtjeve civilnih organa i da u granicama naših mogućnosti izvršimo sve zadatke koji su se pred nas postavili.

Danas, u skladu sa godišnjim planom rada, imamo odličnu priliku, ali i profesionalnu obavezu, da naš rad, angažovanje i rezultate koje smo postigli u ovoj operaciji, na svim nivoima komandovanja i kontrole (C2), sveobuhvatno i prije svega samokritički sagledamo i procjenimo.“

Na Analizi je izvršena kritička analiza postignutih rezultata u operaciji na strateškom, operativnom i taktičkom nivou u cilju davanja odgovora na pitanja u kom pravcu se mora dalje djelovati, kako ukloniti uočene slabosti i nedostatke da bi dragocjena iskustva koja su stečena tokom izvršenja ove operacije pretočili u konkretne mjere, bolje procjene, a naučene lekcije u efikasnije akcione planove, planove obuke i efektivnije i brže procedure angažovanja snaga i sredstava u sličnim situacijama u budućnosti.

Zaključeno je da je Analiza u potpunosti ispunila postavljeni cilj i da OS BiH imaju još dosta prostora za poboljšanje opšteg nivoa osposobljenosti, a posebno opremljenosti, kao i podizanja nivoa i kvaliteta zajedničke saradnje, obuke i djelovanja sa agencijama civilne zaštite od opštinskog preko kantonalnog/enitetskog pa sve do državnog nivoa.

Na kraju Analize definisani su i koknretni prijedlozi i mjere koje su potrebne za unaprijeđenje operativne spremnosti OS BiH u ovoj oblasti.

Ministar odbrane Zekrijah Osmić je u svom obraćanju naglasio da su „ naši vojnici i komandni kadar pokazali spremnost da mogu odgovoriti svim izazovima koji se postave pred njih, da su dovoljno obučeni i sposobni da daju adekvatan odgovor za prevazilaženje kriznih situacija, kao i da su spremni u svakom momentu pružiti pomoć civilnom stanovništvu.“

General Jeleč je na kraju analize u izjavi za medije naglasio:„ Želim da istaknem da navedena operacija, naravno u manjem obimu, traje i danas. Za OS BiH ona nije i neće biti završena dokle god postoji potreba civilnih organa vlasti i ugroženog stanovništva za našim angažovanjem na terenu.

Uvjeren sam da će nadležne institucije i organi vlasti prepoznati naše potrebe i iznaći odgovarajuća rješenja, da u granicama mogućnosti, osiguraju moderniju i savremeniju opremu koja nam je prijeko potrebna da bi ovaj zadatak izvršavali još kvalitetnije i efikasnije.

Time ćemo u konačnici unaprijediti i ojačati naše mjesto i ulogu, ali i cjelokupan državni sistem pružanja pomoći civilnim strukturama u kriznim i vanrednim situacijama za dobrobit svih građana BiH.

Koristim i ovu priliku da svim pripadnicima OS BiH još jednom čestitam na postignutim rezultatima u operaciji, ali i da se zahvalim vama - medijima i cjelokupnoj javnosti na iskazanoj medijskoj podršci i objektivnom praćenju i izvještavanju tokom našeg angažovanja na terenu. Želim i da se posebno zahvalim svim prijateljskim i partnerskim zemljama od kojih su mnoge članice EU i NATO-a, kao i snagama EUFOR-a u BiH koji su u ovim teškim trenucima za našu zemlju, rame uz rame sa pripadnicima OS BiH, nesebičnim angažovanjem svojih resursa pružili i pružaju pomoć i podršku BiH i svim njenim građanima na ugroženim područjima.“

Info-ZŠ OS BiH

11 FOTO GALERIJA