Zajednicki stab OS BiH

Posjeta delegacije OS Kraljevine Danske Oružanim snagama BiH

9.10.2014

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč sa svojim zamjenicima, general majorima Mirkom Tepšićem i Huseinom Tursunovićem primili su 08.10.2014. godine u Zajedničkom štabu OS BiH delegaciju Oružanih snaga Kraljevine Danske koju predvodi general major Michael A. Lollesgaard sa svojim saradnicim.

Prijem kod načelnika ZŠ OS BiH general pukovnika Jeleča je realiziran u skladu s planiranim aktivnostima koje delegacija OS K. Danske provodi u OS BiH od 08. do 10.10.2014. godine. 

U srdačnom i ugodnom razgovoru, general Jeleč izrazio je dobrodošlicu ovoј visokoj delegaciji, zaželio im ugodan boravak u našoj zemlji, a posebno se zahvalio generalu Lollesgaardu na posjeti i pomoći koju OS K. Danske pružaju u procesu priprema i upućivanja naših pripadnika u misiju ISAF u Afganistanu. Tom prilikom pokrenuti su razgovori za daljom uspješnom saradnjom iz oblasti obrazovanja i obuke pripadnika OS BiH zajedno sa pripadnicima OS K. Danske.

General Lollesgaard se zahvalio generalu Jeleču i njegovim saradnicima na odvojenom vremenu i na prijemu te istaknuo činjenicu da će OS K. Danske nastaviti pružati pomoć našim Oružanim snagama u oblastima i u segmentima gdje je ta pomoć najpotrebnija.

Istog dana, u skladu s protokolarnim aktinostima, u Zajedničkom štabu OS BiH organiziran je radni sastanak sa delegacijom  OS K. Danske, a koju su predvodili zamjenik načelnika ZŠ OS BiH za operacije general major Mirko Tepšić i zamjenik komandanta OK za resurse brigadni general Ivica Jerkić, sa saradnicima.

Tom prilikom delegaciji OS K. Danske prezentiran je brifing o tehničkim detaljima sporazuma, angažiranja OS BiH koje su bile u sastavu Danskog konigenta u misiju ISAF u Afganistanu, identifikovanim i naučenim lekcijama te mogućnostima dalje saradnje na novim projektima. Tokom svog boravka u BiH, delegacija OS K. Danske posjetit će regionalni Centar za operacije podrške miru OS BiH - PSOTC u Butmiru.

Info- ZŠ OS BiH


4 FOTO GALERIJA