Zajednicki stab OS BiH

Konferencija o konceptu operativnih sposbnosti

10.10.2014

U organizaciji NATO-a od 01. do 02. oktobra 2014. godine, u Beogradu, Republika Srbija, održana je dvodnevna godišnja konferenciji o Konceptu operativnih sposobnosti (OCC E&F) prema NATO standardima, kojoj su prisustvovali i predstavnici Oružanih snaga BiH.

Godišnja konferencija prema „OCC E&F“ konceptu je važan događaj sa aspekta programa „Partnerstvo za mir“. Osnovni cilj održavanja konferncije predstavlja razmjenu informacija o tendencijama razvoja Koncepta operativnih sposobnosti kao i planiranja aktivnosti za 2015. godinu i alata koji podržavaju evaluaciju jedinica i aktivnosti svake od zemalja partnera.

Tom prilikom predstavnici NATO-a, pukovnik Morten Mo i potpukovnik Bernhard Urach, su predstavniku OS BiH - šefu tima OCC E&F ZŠ OS BiH, majoru Peri Prci uručili prigodne NATO certifikate. Konačna ocjena borbene spremnosti, koju su potvrdili i predstavnici NATO-a, za deklarirane jedinice OS BiH je da su navedene jedinice „Borbeno spremne“ (COMBAT READY) što je po NATO /CREVAL (Combat Readiness Evaluation) standardima završna ocjena u konceptu OCC E&F i kao takva svrstava ih ravnopravno među ostale NATO jedinice spremne za učešće u budućim NATO vođenim misijama, što potvrđuju i ovi certifikati.

Prijevod certifikata

„Ovo je Certifikat da je pješadijska četa Bosne i Hercegovine uspješno završila OCC E&F program. Ovo značajano dostignuće je dokaz o dostizanju vojnih sposobnosti koje sustižu ili prevazilaze standarde propisane u primjenljivim ACO (Saveznička komanda za operacije) standardima snaga.“


„Ovo je Certifikat da je vod za NUS Bosne i Hercegovine uspješno završio OCC E&F program. Ovo značajano dostignuće je dokaz o dostizanju vojnih sposobnosti koje sustižu ili prevazilaze standarde propisane u primjenljivim ACO (Savezničkа komanda za operacije) standardima snaga.“


Info-ZŠ OS BiH