Zajednicki stab OS BiH

Radna posjeta Komandanta NATO štaba u BiH Zajedničkom štabu OS BiH

4.11.2014

Načelnik ZŠ OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč sa saradnicima je 04.11.2014. godine u ZŠ OS BiH primio u redovnu radnu posjetu brigadnog generala Kristofera Petija (Cristopher Petty), komandanta Štaba NATO-a u Sarajevu sa najbližim saradnicima.

Sastanku je prisustvovao i zamjenik Načelnika ZŠ OS BiH za operacije general-major Mirko Tepšić.  

Generalu Petiju je prezentovan kratak informativni brifing o realizaciji aktuelnih težišnih zadataka i operacija OS BiH u zemlji i inostranstvu kao i prezentacija finansijskih aspekata realizacije i implementacije plana usvojenih partnerskih ciljeva (PC) u odgovornosti OS BiH u 2014. godini kao i za period 2015-2017. godina.

Tokom sastanka težišno se razgovoralo o realizaciji naučenih lekcija OS BiH tokom angažovanja u operacijama pružanja pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu za vrijeme ovogodišnjih katastrofalnih poplava u BiH kao i svim aspektima i ograničenjima sa kojima se OS BiH suočavaju u procesu realizacije i implementacije plana partnerskih ciljeva (PC) u ovoj godini kao i za period 2015-2017. godina.

Razgovaralo se i o nastavku podrške NATO štaba u Sarajevu svim operacijama i aktivnostima OS BiH kao i prevazilaženju izazova u svakodnevnom funkcionisanju i radu OS BiH.

General Peti je naglasio čvrstu opredijeljenost Štaba NATO-a u BiH nastavku pružanja podrške OS BiH u procesu daljih aktivnosti realizacije i implemetacije naučenih lekcija u sistem obuke OS BiH kao i usvojenih PC u odgovornosti OS BiH, izvršenju zakonom definisane misije i zadataka OS BiH kao i tranzicije na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

General Jeleč se zahvalio generalu Petiju na posjeti, dosadašnjoj otvorenoj, partnerskoj i prijateljskoj saradnji kao i snažnoj podršci koju NATO štab u Sarajevu pruža svim aktivnostima OS BiH.

Info-ZŠ