Zajednicki stab OS BiH

Posjeta visoke delegacije OS BiH Vojsci Republike Srbije

3.12.2014

Delegacija OS BiH na čelu sa načelnikom ZŠ OS BiH general pukovnikom Antom Jelečem od 02. do 04.12.2014. godine boravi u posjeti Vojsci Republike Srbije. Posjeta je planirana Planom bilateralne saradnje za 2014. godinu i ima za cilj jačanje i unapređenje bilateralne saradnje OS dvije susjedne, partnerske i prijateljske zemlje.

U sastavu delegacije OS BiH su bili general major Dragan Vuković, komandant OK OS BiH i predstavnici ZŠ OS BiH, brigadir Zdravko Rezo, brigadir Sinan Hrelja i major Džemo Kožljak, kao i vojni ataše BiH u Republici Srbiji, brigadir Robert Sušac.

Dana 03.12.2014. godine u okviru plana posjete načelnik ZŠ OS BiH, general Jeleč sa članovima delegacije se sastao u Beogradu sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije (VS), generalom Ljubišom Dikovićem i njegovim najbližim saradnicima.

General Jeleč je istakao da saradnja BiH i Republike Srbije - partnerskih, prijateljskih i susjednih zemalja, aktivnih članica Programa „Partnerstvo za mir“, ministarstava odbrane i oružanih snaga zauzima posebno mjesto u bilateralnoj saradnji BiH kao jedna od najuspješnijih i najkonkretnijih koju naša zemlja ima sa prijateljskim i susjednim zemljama u regionu pa i svijetu. Naglasio je da se saradnja kontinuirano realizuje od samog početka formiranja OS BiH i predstavlja važan faktor izgradnje razumjevanja, povjerenja, stabilnosti i ukupne sigurnosti u regiji kao i na cjelom području jugoistočne Europe.

Tokom razgovora razmijenjene su aktuelne informacije o stanju i težišnim aktivnostima OS, izvršena analiza dosadašnje plodne bilateralne saradnje, a razgovarano je i o aktivnostima i inicijativama vojne regionalne saradnje, kao i o daljem nastavku i unapređenju svih aspekata saradnje oružanih snaga dvije zemlje u budućnosti.

General Jeleč je naglasio da se saradnja OS BiH i Vojske Srbije težišno realizuje u oblasti školovanja i obuke pripadnika naših OS (u institucionalnim kapacitetima vojnog školstva Vojske Srbije na svim nivoima školovanja), projektu podrške, aktivnog učešća i razmjene pripadnika OS u pohađanju i funkcioniranju međunarodnih regionalnih centara za obuku (Centra za operacije podrške miru OS BiH (PSOTC) u Butmiru i Regionalnog centra za usavršavanje kadrova Atomskobiološke i hemijske obrane - ABHO u Kruševcu) i istakao da će se raditi na tome da se centri i razvijene sposobnosti za obuku koje postoje u jednoj zemlji ne razvijaju i u drugoj, već da se ti kapaciteti i usvojena znanja razmjenjuju i zajednički koriste.

Načelnik ZŠ OS BiH je posebno istakao da su nedavne elementarne nepogode, koje su pogodile cjeli region, praktično pokazale kako zemlje mogu zajedno da sarađuju i djeluju na spašavanju ljudi, materijalnih dobara i otklaljanju posljedice prirodnih nesreća i katastrofa.

Govoreći o značaju današnje posjete, general Diković je ocjenio da je dosadašnja vojna saradnja dviju zemalja na visokom nivou napominjući da je upravo ta saradnja bitan segment sveukupne saradnje zemalja na Balkanu. Načelnik Generalštaba VS je istakao da će današnji razgovori i zajedničke aktivnosti u budućnosti doprinjeti unapređenju bilateralne vojne saradnje na zadovoljstvo i u interesu i Vojske Srbije i OS BiH.
On je naglasio da u OS BiH postoji izvanredno razvijen Centar za deminiranje i neeksplodirana ubojna sredstva (NUS) koji ima regionalni karakter i koji može poslužiti i za obuku pripadnika VS, a da Vojska Srbije raspolaže sa značajnim kapacitetima u oblasti ABHO ističući da i Vojna akademija, Vojnomedicinska akademija i baza „Jug“ posjeduju kapacitete koje se mogu ponuditi za obuku pripadnika i jedinica iz OS BiH.
Govoreći o dosadašnjoj saradnji, načelnik Generalštaba VS je posebno istakao značaj vojno-ekonomske saradnje, napominjući da su namjenske industrije dviju zemalja oslonjene jedne na drugu, te da postoji i mogućnost zajedničkog nastupa na trećem tržištu.

Na kraju sastanka general Jeleč je izrazio zadovoljstvo što su se razgovori vodili na prijateljskim osnovama jer između dviju vojski ne postoje neriješena pitanja već samo dugogodišnja uspješna saradnja.

General Jeleč se zahvalio na dosadašnjoj nesebičnoj podršci i naporima koju su Republika Srbija, njeno Ministarstvo odbrane i Vojska nesebično pružile po pitanju očuvanja mira i stabilnosti u BiH i regionu, podršci razvoju OS BiH i izrazio očekivanja da će se ista uspješno nastaviti i u budućnosti.

Tokom dvodnevne posjete Srbiji, delegacija OS BiH obići će Vojnu akademiju i sastat će se sa kadetima i oficirima iz BiH koji se nalaze na školovanju i usavršavanju u Vojsci Srbije. Obići će i Vojni muzej na Kalemegdanu, 204. zrakoplovnu brigadu i zrakoplovni zavod „Moma Stanojlović“ u Beogradu. 

Info- ZŠ OS BiH

8 FOTO GALERIJA