Zajednicki stab OS BiH

Potpisivanje Plana aktivnosti OS BiH i EUFOR-a na osposobljavanju i obuci za 2015. godinu

16.12.2014

Konačnu verziju Plana aktivnosti OS BiH i EUFOR-a na osposobljavanju i obuci za 2015. godinu potpisali su 15. decembra 2014. godine u Zajedničkom štabu OS BiH u Sarajevu general major Mirko Tepšić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za operacije, i brigadni general Andraš Suć (András Szűcs), načelnik Štaba EUFOR-a.

Plan aktivnosti OS BiH i EUFOR-a na osposobljavanju i obuci za 2015. godinu sadrži detaljne spiskove svih kurseva obuke, Spisak projekata za period od 2015. do 2018. godine i Kalendar obuke za 2015. godinu. Dokument je izrađen u tijesnoj saradnji sa Oružanim snagama BiH, kao i prethodnih godina.

Glavni napor EUFOR-a je usmjeren na obuku, mentorisanje, praćenje i savjetovanje Oružanih snaga BiH (OS BiH) na svim nivoima komandne strukture i izvodi se u tijesnoj saradnji sa NATO-om, a sve u cilju stvaranja samoodrživog sistema za obuku, dostizanja međunarodnih standarda i sposobnosti za učešće u euroatlantskim strukturama.

Program EUFOR-a za osposobljavanje i obuku je namijenjen razvoju vještina i sposobnosti OS BiH u mnogim oblastima, uključujući i operacije podrške miru, upravljanje municijom, komunikacije i inženjeriju.

Info-ZŠ OS BiH