Zajednicki stab OS BiH

Nastupna posjeta Komandanta EUFOR-a u BiH Zajedničkom štabu OS BiH

18.12.2014

Načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč sa svojim zamjenicima, general majorom Mirkom Tepšićem i general majorom Husenim Tursunovićem, dana 18.12.2014. godine u ZŠ OS BiH primio u radnu nastupnu posjetu novoimenovanog komandanta EUFOR-a u BiH, general majora Johana Luifa.

General Jeleč je na samom početku poželio dobrodošlicu novoimenovanom generalu Luifu, istakavši da prisustvo EUFOR-a u Bosni i Hercegovini održava bezrezervnu podršku procesu integracija Bosne i Hercegovine u NATO i EU, te doprinosi stabilnosti naše zemlje.

Tokom posjete, general Luif je upoznat o mjestu, ulozi i strukturi OS BiH u odbrambenom sistemu BiH, realizovanju aktuelnih težišnih zadaća i operacija OS BiH u zemlji i inostranstvu. 

Također, general Jeleč je istakao važnost saradnje između OS BiH i EUFOR-a u BiH, a posebno je istaknut doprinos u razvoju samostalnih i samoodrživih kapaciteta obuke jedinica OS BiH, te spremnost EUFOR-a da pruži podršku OS BiH pri pomoći civilnim strukturama tokom izvanrednih situacija.

General Luif je istakao kako će snage EUFOR-a nastaviti pomagati Oružane snage BiH u oblasti osposobljavanja i obuke, te kako će uložiti sve napore i iskustvo da opravda povjerenje koje mu je ukazano.

Na kraju, general Jeleč se zahvalio generalu Luifu na posjeti te izrazio uvjerenje da će buduća saradnja biti još bolja i uspješnija.

Info- ZŠ OS BiH