Zajednicki stab OS BiH

Oružane snage BiH izvšile sanaciju mosta u Zvorniku

19.12.2014

S ciljem pružanja pomoći nadležnim civilnim organima u otklanjanju posljedica prirodne nesreće i normalizacije uslova za život stanovništva u pogođenim područjima, Oružane snage BiH u saradnji s EUFOR-om i UNDP-om, su dana 19.12.2014. godine na upotrebu predale rekonstruisan i obnovljen most u MZ Jesenice, općina Zvornik.

Most je srušen u nezapamćenim majskim poplavama koje su zadesile BiH. Sam projekat konstrukcije i postavljanja mosta bio je od velikog značaja za dio stanovništva MZ Jesenice, koji su bili odsječeni od ostatka sela i glavnih komunikacija za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Pripadnicima inžinjerijskog bataljona OS BiH, u saradnji sa Mobilnim trening timom EUFOR-a iz sastava kontigenta Mađarske koji su radili na obnovi ovog drveno-metalnog mosta, dužine 15 metara i širine 4 metra bilo je potrebno 7 radnih dana. Obnovu mosta su zajednički finansirali EU kroz Program za oporavak od poplava u iznosu od 40.000 KM i Općina Zvornik sa dodatnih 25.000 KM.

Projekat izgradnje i sanacije razrušenih mostova nakon katastrofalnih poplava samo je jedan u nizu projekata kojima Oružane snage BiH, uz pomoć prijatelja, ispunjavaju svoju misiju pomoći civilnom stanovništvu.

U skladu sa mogućnostima, OS BiH će se i dalje odazivati apelima za pomoć civilnim institucijama sve dok se život potpuno ne normalizuje u mjestima koje je zadesila nedavna prirodna katastrofa. Ove aktivnosti su u stvari i vezane za izvršavanje jedne od osnovnih misija OS BiH, a to je pomoć civilnim institucijama u slučaju elementarnih nepogoda.

Info- ZŠ OS BiH