Zajednicki stab OS BiH

Načelnik ZŠ OS BiH u zvaničnoj posjeti USA 19.01. - 23.01.2015. godine

20.1.2015

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč predvodi delegaciju Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koja je doputovala u službenu posjetu SAD-u.

U delegaciji OS BiH, pored general pukovnika Ante Jeleča je i lični pomoćnik Načelnika ZŠ OS BiH major Dario Tucaković. Zajedno sa delegacijom OS BiH u posjetu SAD-u je stigao i pomoćnik vojnog atašea SAD-a u Ambasadi SAD-a u BiH pukovnik Cristian Werner. 

Delegaciju su na međunarodnom aerodromu “Dulles” dočekali: brigadir Davorin Vučić-vojni ataše BiH u SAD-u  i pukovnik Dževad Burić – oficir za vezu sa Saveznom državom Maryland ujedno pomoćnik vojnog atašea.

U sastavu delegacije  OS BiH se pored general pukovnika Ante Jeleča nalaze još: brigadir Davorin Vučić - vojni ataše BiH u USA, pukovnik  Dževad  Burić – oficir za vezu sa Saveznom državom Maryland ujedno pomoćnik vojnog atašea i major Dario Tucaković lični pomoćnik Načelnika ZŠ OS BiH.

Sutra će delegacija predvođena general pukovnikom Antom Jelečem imati službene razgovore u Baltimore, Maryland sa dosadašnjim komandantom MDNG general majorom James A. Adkinsom.

Nakon ovog razgovora delegaciju OS BiH će primiti ambasadorica BiH u Washingtonu NJ.E. Jadranka Negodić, nakom čega je predviđen sastanak general pukovnika Ante Jeleča sa bivšim komandantom NATO štaba za BiH general majorom Walterom Lordom, koji se trenutno nalazi na dužnosti u MO SAD-a, u Odjelu za rezervne snage OS SAD-a. Prvog radnog dana posjete predviđen je i sastanak delegacije MO i OS BiH sa vojnim atašeima Crne Gore, Hrvatske, Slovenije i Srbije, a sve u cilju nastavka jačanja regionalne saradnje država regiona i na ovom polju.

info- Ured vojnog atašea BiH u SAD