Zajednicki stab OS BiH

Ambasadorica SAD-a u BiH u nastupnoj posjeti Oružanim snagama BiH

28.1.2015

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH general pukovnik Anto Jeleč u Zajedničkom štabu OS BiH primio je 27.01.2015. godine u nastupnu posjetu novoimenovanu ambasadoricu Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Elizabeth Cormack. Nastupnoj posjeti prisustvovao je i vojni ataše SAD u BiH pukovnik Scott Miller.

General pukovnik Jeleč čestitao je ambasadorici Cormack na imenovanju te joj zaželio uspjeh u budućem radu, nakon čega je upoznao sa najznačajnijim aktivnostima OS BiH, kao i sa planovima u narednom periodu. Posebna pažnja tokom razgovora bila je na dosadašnjoj i budućoj bliskoj saradnji Sjedinjenih Američkih Država i Oružanih snaga BiH.

“Oružane snage Bosne i Hercegovine u potpunosti spremne i obučene koračaju na putu ka punopravnom članstvu Bosne i Hercegovine u NATO savez i euroatlanskim integracijama. Sukladno tome, glavni zadaci Oružanih snaga BiH i u 2015. godini će biti nastavak pružanja doprinosa pripadnika i jedinica OS BiH u UN misijama i misijama podrške miru ‘Odlučna podrška’, podizanje kapaciteta u projektima pomoći civilnim strukturama vlasti u odbrani od prirodnih katastrofa i nepogoda, te obuka i operacije humanitarnog deminiranja u BiH. Vlada SAD-a preko Ureda vojnog atašea i Ureda za odbrambenu saradnju pruža nam nesebičnu podršku u realizaciji ovih projekata“, izjavio je general pukovnik Anto Jeleč.

Ambasadorica SAD u BiH Maureen Elizabeth Cormack izrazila je punu podršku aktivnostima Oružanih snaga BiH na putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO savez, te istakla značaj nastavka saradnje SAD i BiH, posebno kroz projekte koji se zajednički realizuju putem Programa državnog partnerstva.

General pukovnik Jeleč zahvalio se ambasadorici Cormack na podršci, te veoma uspješnoj i dugogodišnjoj saradnji, koju SAD pružaju OS BiH.

info – ZŠ OS BiH

 


3 FOTO GALERIJA