Zajednicki stab OS BiH

U sjedištu UN-a u New Yorku održana prva Konferencija načelnika štabova OS na kojoj je učestvovala i delegacija OS BiH

27.3.2015

U sjedištu Ujedinjenih nacija u New Yorku, SAD, 26. i 27.03.2015. godine održana je prva Konferencija načelnika štabova oružanih snaga zemalja članica UN-a, na kojoj je prisustvovalo preko stotinu načelnika štabova, zajedno sa drugim nacionalnim predstavnicima.

Na konferenciji je učestvovala i delegacija OS BiH koju je predvodio načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč sa članovima delegacije brigadirom Sinišom Ostojićem iz Sektora za međunarodnu saradnju MO BiH i majorom Dariom Tucakovićem ličnim pomoćnikom NZŠ OS BiH.

Prva Konferencija načelnika štabova oružanih snaga zemalja članica UN-a je historijski događaj i jedinstvena prilika za razgovore o strateškim, političkim, operativnim i drugim aspektima podrške izvođenju UN vođenih operacija očuvanja mira u svijetu kao i izazovima sa kojima se u tim operacijama zajednički suočavamo, kao i o drugim temama od zajedničkog interesa za očuvanje globalnog mira i sigurnosti u svijetu.

Prvog dana službene posjete Sjedinjenim Američkim Državama 26.03.2015. godine, NZŠ general pukovnik Anto Jeleč susreo se sa stalnom predstavnicom BiH pri UN u New Yorku ambasadoricom Mirsadom Čolaković, te sa predsjedavajućim Vojnog komiteta EU generalom Patrickom de Rousiersom. Istog dana upriličen je i prijem za sve delegacije koje prisustvuju prvoj Konferenciji načelnika štabova OS u sjedištu UN-a u New Yorku.

Prva Konferencija načelnika štabova oružanih snaga bazirana je na tri osnovna cilja:

- otvoreni razgovari o ozbiljnim globalnim prijetnjama miru i sigurnosti u svijetu,

- podizanje opće svijesti o trenutnom operativnom okruženju u kojima se izvode UN mirovne operacije u svijetu, te

- upoznavanje sa zahtjevima Generalnog sekretarijata UN-a o zahtjevima zemljama članicama za podršku UN-ovih operacija, kako bi se na viši nivo unaprijedila njihova djelotvornost i efikasnost u budućnosti.

Tokom službenog dijela programa Konferencije održano je više bilateralnih sastanaka. NZŠ OS BiH general Jeleč sastao se i sa Generalnim podsekretarom UN-a Herve-om Ladsous-om, te sa vrhovnim komandantom OS Švedske generalom Sverker Goransonom i delegacijom Kraljevine Norveške, kao i sa delegacijom Vojnog komiteta EU.

Počevši od 2001. godine pa do danas, od Eritreje i Etiopije, a sada i u DR Kongo i Republici Mali, 126 pripadnika OS BiH su imali veliku obavezu, čast ali i privilegiju da u svojstvu UN mirovnih posmatrača učestvuju u mirovnim misijama UN-a. Oni su imali priliku da daju svoj lični doprinos naporima u jačanju mira, stabilnosti i sigurnosti u svijetu, izgradnji demokratskih institucija vlasti, poštivanju ljudskih prava i sloboda, kao i da u okvirima i granicama svojih profesionalnih i ljudskih mogućnosti pružaju pomoć unesrećenima, povrijeđenima i oboljelim u ovim kriznim žarištima. Svoju misiju su, u skladu sa Poveljom UN-a, izvršavali, a i sada izvršavaju vojnički stručno, časno, profesionalno i odgovorno na što smo svi u BiH i njenim oružanim snagama veoma ponosni.

info-ZŠ OS BiH

8 FOTO GALERIJA