Zajednicki stab OS BiH

Komandant NATO štaba u BiH general Christopher J. Petty u oproštajnoj posjeti Zajedničkom štabu OS BiH

3.6.2015

Načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč sa zamjenicima generalima Mirkom Tepšićem i Senadom Mašovićem primio je 02.06.2015. godine u ZŠ OS BiH u oproštajnu radnu posjetu brigadnog generala Christopher J. Petty-а, odlazećeg Komandanta NATO štaba u Sarajevu. Sastanku je prisustvovala i brigadni general Giselle M. Wilz koja će tokom naredne sedmice preuzeti ovu visoku dužnost kao prva žena na čelu NATO-a u BiH.

General Jeleč se zahvalio generalu Petty-u na vrlo dobroj i uspješnoj saradnji, snažnoj podršci u izvršenju misije, zadataka i svih aktivnosti OS BiH za vrijeme njegovog jednogodišnjeg mandata kao i ispoljenom visokom razumijevanju svih uslova života i rada u kojima se nalaze OS BiH.

Tokom posjete general Jeleč se težišno osvrnuo na postavljene ciljeve i postignute rezultate izgradnje i razvoja operativnih sposobnosti i kapaciteta OS BiH na putu ka NATO. Posebno je istakao napredak i buduće planove za učešće OS BiH u operacijama podrške miru, razvoju nivoa osposobljenosti komandi i jedinica, usvajanju normi i standarda NATO-a kao i pružanju pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu u kriznim i vanrednim situacijama naročito za vrijeme prirodnih i drugih nesreća i katastrofa.

General Petty se zahvalio generalu Jeleču na vrlo uspješnoj saradnji i pohvalio napredak OS BiH u proteklom periodu. Posebno je istakao naše uspješno učešće u operacijama podrške miru, pružanju pomoći civilnim strukturama za vrjeme prirodnih i drugih nesreća, usvajanju NATO normi i standarda kao i realizaciji projekata prijema mladih oficira iz civilstva u OS BiH.  Izrazio je očekivanja da će se na političkom nivou intenzivnije pristupiti rješavanju pitanja nepokretne vojne imovine, kao uslovu BiH za pokretanje Akcionog plana za članstvo (MAP) za prijem u NATO, dokumentu „Pregled odbrane“ i time pružiti snažnija podrška OS BiH u definiranju plana razvoja i modernizacije OS BiH kao i pitanjima rješavanja viškova naoružanja, municije i minsko-ekplozivnih sredstava (MiMES).

General Petty je izrazio je uvjerenje da će ZŠ OS BiH, kao i do sada, intenzivno raditi na rješavanju svih izazova na putu OS BiH ka NATO. Naglasio je čvrstu opredijeljenost NATO štaba u BiH u nastavku pružanja podrške Oružanim snagama u procesu daljih aktivnosti reforme, izvršenja zakonom definirane misije i zadataka kao i tranzicije OS BiH na putu ka punopravnom članstvu u NATO.

General Jeleč je izrazio dobrodošlicu generalu Wilz u BiH, poželio joj uspješan rad na visokoj i odgovornoj dužnosti i izrazio uvjerenje da će buduća uzajamna saradnja biti još bolja i uspješnija.

Na kraju posjete, general Jeleč je uručio prigodan poklon generalu Petty-u kao znak zahvalnosti OS BiH za njegov angažman u BiH u proteklom periodu. 

info-ZŠ OS BiH

5 FOTO GALERIJA