Zajednicki stab OS BiH

19. Konferencija načelnika generalštabova Američko-jadranske inicijative (A5)

15.9.2015

Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, učestvovat će na 19. Konferenciji načelnika generalštabova Američko-jadranske inicijative (A5) koja se realizira u periodu od 16. do 18. septembra 2015. godine u Ohridu, Makedonija.

Predsjedavajući ovogodišnjom A5 konferencijom je načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, a tema je: “Zajednički napori u dostizanju NATO partnerskih ciljeva i standarda”.

Ovaj događaj će biti prilika za razmjenu mišljenja i ideja kako bi se postigli zajednički ciljevi, te povećala regionalna saradnja i unaprijedila sigurnost i stabilnost regiona.

Američko – jadranska inicijativa je formalno osnovana 2. maja 2003. godine, kada su ministri vanjskih poslova SAD-a, Albanije, Hrvatske i Makedonije u Tirani potpisali dokument „Američko-jadranska inicijativa“.

Cilj ove inicijative je jačanje regionalne sigurnosti i stabilnosti, kao preduslova za brže uključivanje u evroatlantske integracije, te jačanje demokratije i manjinskih prava.

info-ZŠ OS BiH