Zajednicki stab OS BiH

Načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč učestvovao u radu Konferencije načelnika generalštabova Američko-jadranske inicijative (A5) u Makedoniji

18.9.2015

Načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč i delegacija OS BiH, u periodu od 16. do 18. septembra 2015. godine, učestvovali su na Konferenciji načelnika generalštabova OS zemalja članica Američko-jadranske inicjative koja se održava u Ohridu, Republika Makedonija.

Na ovoj konferenciji, pored zemalja članica ove inicijative - Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Makedonije i predstavnika Komande američkih snaga za Evropu (US EUCOM), koju je predvodio admiral Mark Ferguson, prisustvuje i delegacija zemlje posmatrača-Slovenije, kao i gosti konferencije - predstavnici delegacije saveznih američkih država Iowe, Maina, Marylanda, Minnesote, New Jerseya i Vermonta, predstavnik NATO štaba u R. Makedoniji i vojni atašei SAD iz regiona.

Ovogodišnju konferenciju je otvorio predsjednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov sa temom “Zajednički napori A-5 zemalja u implementaciji partnerskih ciljeva i unaprijeđenju vojnih sposobnosti“.

Ovogodišnjom konferencijom je predsjedavao načelnik ZŠ OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, a u ulozi kopredsjedavajućeg konferencijom bio je komandant Komande američkih snaga za Evropu (US EUCOM) admiral Mark Ferguson.

Tokom konferencije, načelnicima generalštabova zemalja članica od strane predsjedavajućeg Implementacijske radne grupe A5 (IWG) brigadira Velibora Purkovića, prezentovan je godišnji izvještaj o radu navedene grupe, kao i prezentacije članica A5 na temu “Zajednički napori u dostizanju partnerskih NATO ciljeva i projektiranih sposobnosti“.

Nakon izlaganja, načelnici generalštabova zemalja članica A-5 usaglasili su i potpisali zajedničku izjavu u kojoj su izrazili posvećenost realizovanju započetih projekata u duhu NATO koncepta „Pametne odbrane“.

Na marginama konferencije, a na zahtjev komandanta Komande američkih snaga za Evropu (US EUCOM) admirala Marka Fegusona održan je bilateralni sastanak načelnika ZŠ OS BiH sa admiralom Fergusonom i njegovom delegacijom.

Pored generala Jeleča, delegaciju OS BiH su činili i načelnik Uprave za politiku i planove ZŠ OS BiH brigadir Velibor Purković, major Izudin Muharemović i major Josip Filipović iz ZŠ OS BiH.

Info- ZŠ OS BiH

2 FOTO GALERIJA