Zajednicki stab OS BiH

Posjeta visoke delegacije Vojske Srbije Oružanim snagama BiH

30.9.2015

U skladu sa Planom bilateralne saradnje minstarstava odbrane BiH i Srbije od 29.09. do 01.10.2015. godine realizuje se posjeta visoke vojne delegacije Vojske Srbije Oružanim snagama BiH na više lokacija MO i OS BiH.

U okviru realiziranja plana posjete, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč sa saradnicima je 30.09.2015. godine u Domu OS BiH u Sarajevu primio u službenu i prijateljsku posjetu visoku vojnu delegaciju Vojske Srbije na čelu sa generalom Ljubišom Dikovićem.

Tokom posjete u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi težišno se razgovoralo o dosadašnjoj uspješnoj bilateralnoj i regionalnoj saradnji oružanih snaga dvije prijateljske zemlje. Intenzivno je razgovarano o nastavku i daljim planovima i aspektima saradnje, kao i njenom unaprijeđenju u budućnosti.

Prilikom susreta razgovaralo se i o unaprijeđenju bilateralne vojne saradnje u oblastima deminiranja, Atomsko-biološko–hemijske odbrane (ABHO), logistike i učestvovanja u regionalnim sigurnosnim inicijativama, kao i o kapacitetima Centra za protivminsko djelovanje i uništavanje minsko-eksplozivnih neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS) OS BiH.

Istog dana visoka vojna delegacija Vojske Srbije je posjetila Ministarstvo odbrane BiH, gdje je održan sastanak sa Ministricom odbrane BiH i njenim zamjenicima.

U popodnevnim satima istog dana delegacija Vojske Srbije će posjetiti i Centar za protivminsko djelovanje i uništavanje minsko-eksplozivnih sredstava u kasarni OS BiH „Rajlovac“ u Sarajevu, gdje će prisustvovati vježbi “Reakcija EOD tima na otkrivanje improvizovanih ubojnih sredstava (IED)“.

Tokom trodnevne posjete Bosni i Hercegovini delegacija Vojske Srbije će posjetiti i Tehničku radionicu za održavanje i uništenje municije i minsko eksplozivnih sredstava (MiMES TROM) u Doboju. Posljednjeg dana posjete planirana je posjeta kasarni OS BiH „Kozara“ u Banjoj Luci i 3. pješadijskom (Republika Srpska) puku OS BiH.

Info-ZŠ OS BiH

9 FOTO GALERIJA