Zajednicki stab OS BiH

Delegacija OS BiH, na čelu sa načelnikom ZŠ OS BiH Antom Jelečem, učestvovala na godišnjem sastanku Asocijacije Vojske SAD-a (AUSA) 2015

13.10.2015

Delegacija Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, koju predvodi načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, učestvovala je 12.10.2015. godine na godišnjem sastanku Asocijacije Vojske Sjedinjenih Američkih Država, poznatije pod nazivom AUSA, a isti se održava u Washingtonu, D.C.

U sastavu delegacije nalaze se i vojni ataše BiH u SAD-u brigadir Davorin Vučić i v.d. šefa Kabineta načelnika ZŠ OS BiH pukovnik Predrag Visković.

Prvog dana ovogodišnjeg sastanka, delegacija OS BiH prisustvovala je svečanom otvaranju 61. sastanka ovakve vrste, kojem su prisustvovali i predstavnici iz više od 70 različitih zemalja svijeta. Inače, ovogodišnja AUSA održava se u okviru 240. godišnjice osnivanja Vojske SAD-a. Ovaj veoma profesionalan i izuzetno organizirani skup otvorio je predsjednik ove asocijacije, penzionisani general Gordon R. Sulivan. Riječima dobrodošlice sve prisutne zvanice pozdravio je ministar odbrane Kopnenih snaga SAD-a gospodin John M. McHugh. Nakon pozdravnih riječi gospodina McHugha, inače već sedmogodišnjeg ministra odbrane Kopnenih snaga, na jedan veoma slikovit način predstavljena je i historija Vojske SAD-a. Na kraju su istaknutim pojedincima iz vojnog i civilnog života Vojske SAD-a, uručene prestižne nagrade za njihov doprinos u razvoju i postizanju zadatih ciljeva kroz rad u oružanim snagama.

Nakon svečanog otvaranja, predsjednik ove asocijacije je sa svojim najbližim saradnicima svečano otvorio Grčki izložbeni prostor, koji je ujedno bio i prvi otvoreni paviljon u okviru ovogodišnje manifestacije. Na poziv zamjenika ministra odbrane R. Grčke gospodina Dimitrisa Vitsasa, svečanom otvorenju je bio prisutan i general pukovnik Anto Jeleč. Nakon svečanog otvaranja, general Jeleč se sastao sa zamjenikom ministra odbrane Grčke, gdje su između ostalog razgovarali o sadašnjim i budućim oblicima saradnje oružanih snaga Bosne i Hercegovine i R. Grčke. Nakon sastanka sa zamjenikom ministra odbrane, za našu delegaciju predstavljene su mogućnosti R. Grčke u proizvodnji, prodaji i održavanju opreme i naoružanja od strane zamjenika direktora za odbrambene investicije i naoružanje.

Na marginama ovog događaja, general pukovnik Anto Jeleč se sastao sa komandantom KOV-a Vojske SAD-a generalom Markom A. Milleyem, komandantom KOV-a OS RH brigadnim generalom Matom Ostovićem, te sa komandantom Ureda za Nacionalnu gardu SAD-a generalom Frankom Grassom, kao i sa velikim brojem predstavnika OS ostalih zemalja, koje su prisustvovale ovogodišnjem sastanku ove asocijacije. U poslijepodnevnim satima delegacija OS BiH prisustvovala je prijemu za sve međunarodne predstavnike, te prijemu čiji je domaćin bio predsjednik AUSA, penzionisani general Gordon R. Sulivan.

Za sutra će delegacija OS BiH, koju će predvoditi general pukovnik Anto Jeleč, prisustvovati radnom doručku za sve međunarodne vojne predstavnike, nakon kojeg će se general Jeleč sastati sa zamjenikom Zajedničkog štaba Vojske SAD-a generalom Paulom J. Selvom u Pentagonu, te nakon sastanka učestvovati u radu ove asocijacije kroz prisustvo na aktivnostima planiranim za drugi dan rada ovogodišnjeg sastanka.

Info-Ured vojnog atašea BiH u SAD-u


8 FOTO GALERIJA