Tone hljeba, mesa i salate biće utrošeno tokom vježbe „Združeni napor 2009“ u kasarni Kozara u Banja Luci. Zastavnik 1 klase Željko Marjanović i njegov tim su tu da obezbjede ishranu za oko 700 učesnika vježbe.
![](/files/image/2009/14092009-3.jpg?px=518)
Tone hljeba, mesa i salate biće utrošeno tokom vježbe „Združeni napor 2009“ u kasarni Kozara u Banja Luci. Zastavnik 1 klase Željko Marjanović i njegov tim su tu da obezbjede ishranu za oko 700 učesnika vježbe.
![](/files/image/2009/14092009-3.jpg)
“Svakog jutra primimo sledovanje od oko 2000 obroka,” reče nam z1k Marjanović.
Ovo je uobičajena dnevna količina obroka koju vođa tima za pripremu hrane i ujedno upravnik restorana z1k Željko Marjanović prima svakodnevno i na kom leži sva odgovornost njene pripreme i ishrane oko 700 učesnika vježbe iz 29 zemalja na lokaciji kasarne Kozara.
Svako jutro oko 02.00 časova tim počinje sa pripremom doručka. Svakodnevno se pripremaju dva različita obroka, desert, salate i osvježenje koje se nudi za doručak, ručak i večeru. Glavni meni odobrava glavni kuhar na osnovu čega se vrše proračuni o količinama hrane koja će se pripremiti. Hrana koja se priprema na vježbi u kuhinji OS BiH, dostavlja se svježa svakodnevno a dostavu vrše kompanije sa kojima je Ministarstvo odbrane BiH prethodno potpisalo ugovor.
![](/files/image/2009/14092009-4.jpg)
Pored svakodnevnih obaveza, personal kuhinje ima i posebne vanredne obaveze kao što je priprema sendviča za dane izleta. Tokom ove vježbe planirano je utrošak od blizu 4000 kg proizvoda od žitarica (hljeba i peciva), oko 8000 kg raznih vrsta mesa, oko 20 000 kg povrća te oko 30 000 kolača.
![](/files/image/2009/14092009-5.jpg)
Desna ruka vođe tima u kuhinji su glavni kuhari zastavnik 1 klase Borjanić Božana i civilno lice Gostić Mevludin koji su odgovorni i za rad 10 kuhara i 34 ostalog personala u kuhinji.
„U redovnim zadacima, mi pripremamo ishranu za pripadnike 6.pbr koja je locirana u ovoj kasarni kao i za pripadnike gostujućih jedinica“, rekao nam je na kraju razgovora z1k Marjanović. Završavajući posjetu restoranu koji je u potpuno renoviranom izdanju ugostio učesnike vježbe „Združeni napor 2009“, teško se oteti utisku ogromne pažnje i urednosti koju pripadnici restorana ulažu u izgled svog radnog prostora.