SPP NG Maryland-BiH

Menadžment MO BiH primio komandanticu Nacionalne garde Marylanda generalmajora Janeen Birckhead

19.6.2023

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zajedno sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem te zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalmajorom Ivicom Jerkićem, u ponedjeljak 19. juna 2023. godine, u službenu je posjetu primio komandanticu Nacionalne garde Marylanda generalmajora Janeen Birckhead.
Video-prilog 20 godina SPP: https://www.youtube.com/watch?v=Z55wlabTJxw

General Birckhead se nalazi u višednevnoj posjeti Bosni i Hercegovini, u povodu 20. godišnjice Programa državnog partnerstva (SPP) Bosne i Hercegovine i američke savezne države Maryland. Na službenom sastanku u sjedištu MO BiH u Sarajevu sagovornici su razgovarali o međusobnoj saradnji i mogućnostima daljnjeg razvoja partnerskog programa.

Tokom sastanka, ministar Helez je istakao da su Sjedinjene Američke Države najvažniji saveznik i vanjskopolitički partner Bosni i Hercegovini. Istakao je da je partnerstvo s Marylandom, koje obuhvata različite edukativne programe i vojne vježbe, pomoglo Oružanim snagama BiH da se unaprijede i dosegnu standardi vojski članica NATO-a. Zajedno sa programima američke pomoći u terenskim vozilima, helikopterima i ostaloj opremi, partnerstvo sa Nacionalnom gardom Marylanda značajno je pomoglo da se OS BiH podignu na viši nivo sposobnosti i interoperabilnosti sa NATO-om. Istakao je da će nastojati benefite ove saradnje proširiti i na civilni sektor.

Zamjenik ministra za politiku i planove Galić u svom je obraćanju naglasio da je saradnja MO i OS BiH sa SAD-om prioritet te da se u tom smjeru planira i nastaviti.

Zamjenik ministra za upravljanje resursima Goganović je konstatirao kako je reforma sektora odbrane najuspješnija reforma u BiH te da je tome zasigurno pomogla i saradnja sa SAD-om. Istakao je važnost saradnje sa SAD-om i na polju razvoja mira i sigurnosti na cijelom Balkanu.

Komandantica NG Marylanda general Birckhead je ovom prilikom izrazila zadovoljstvo rezultatima dosadašnjeg partnerstva sa OS BiH. Naglasila je da je ova saradnja sada važnija nego ikad te da se želi nastaviti sa zajedničkim aktivnostima. Istakla je da će se nastaviti sa planovima koje zadovoljavaju potrebe OS BiH te istakla važnost zajedničkih vojnih vježbi, ali i vojničkih takmičenja u Marylandu, na kojima pripadnici OS BiH budu među najboljima.  

Sastanku su prisustvovali i pomoćnik ministra odbrane BiH za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, zamjenik komandantice NG Maryland brigadir Andrew Collins, predstavnici Ureda za odbrambenu saradnju američke ambasade u BiH te ostali saradnici.

Nakon sastanka u MO BiH, delegacija NG Marylanda posjetilа je kasarnu OS BiH „Rajlovac“ i tamošnje jedinice OS BiH. Nakon svečane akademije u Domu OS BiH, planirana je i posjeta Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Uredu gradonačelnice Sarajeva te Općoj bolnici „Abdulah Nakaš“.  

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

 

9 FOTO GALERIJA