SPP NG Maryland-BiH

Održana svečana akademija u povodu 20. godišnjice Programa državnog partnerstva sа Marylandom

19.6.2023

U povodu obilježavanja 20. godišnjice Programa državnog partnerstva (SPP) Bosne i Hercegovine i američke savezne države Maryland, u prisutnosti visokih delegacija Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH te Nacionalne garde Maryland, u ponedjeljak 19. juna 2023. godine, u sarajevskom Domu OS BiH održana je svečana akademija.

Domaćin svečane akademije bio je ministar odbrane BiH Zukan Helez, zajedno sa zamjenicima Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem te načelnikom Zajedničkog štaba OS BiH generalpukovnikom Senadom Mašovićem i zamjenicima generalmajorima Ivicom Jerkićem i Gojkom Kneževićem. Američku delegaciju predvodila je komandantica Nacionalne garde Maryland generalmajor Janeen Birckhead sa zamjenikom brigadirom Andrewom Collinsom i svojim osobljem te predstavnicima Ureda za odbrambenu saradnju američke ambasade u BiH. Ceremoniji su prisustvovali i pomoćnici ministra odbrane BiH Zoran Šajinović i Sead Muratović, sekretar MO BiH Muhamed Smajić, ostali generali OS BiH, predstavnici Parlamentarne skupštine BiH, članovi vojnodiplomatskog kora akreditiranog u BiH te zvanice iz društveno-političkog života zemlje.

U prigodnom obraćanju, ministar Helez je podsjetio na značaj koje partnerstvo BiH sa američkom saveznom državom Maryland ima za podizanje operativnih standarda OS BiH. Kroz aktivnosti vojska-vojsci, zajedničkom obukom i edukacijom, više od 8.000 pripadnika OS i MO BiH je imalo koristi od saradnje sa Marylandom. Usvajajući znanja i vještine koje im prenose kolege iz SAD, pripadnici OS BiH razvili su svoje sposobnosti, interoperabilnost i kompatibilnost sa NATO snagama.

Dokaz tome, istakao je ministar, bilo je upućivanje vojnih policajaca OS BiH na zajedničke dužnosti sa pripadnicima NG Maryland u Afganistanu 2013. godine, gdje su u potpunosti bili integrirani u sastav 115. bataljona vojne policije NG Maryland, do gašenja misije u Afganistanu.

„Želja nam je da ovo partnerstvo još dugo nastavimo, ali proširimo i na civilne institucije. Sa svoje strane učinit ćemo sve da benefite partnerstva sa Marylandom osjete ne samo naši vojnici, nego i obični građani“, zaključio je ministar Helez. 

U svome obraćanju, general Mašović je naglasio da je u okviru partnerstva BiH i Marylanda došlo i do realizacije obnove pojedinih školskih objekata i vrtića u BiH. Izrazio je uvjerenje da će ovo partnerstvo i dalje rasti te obuhvatiti i saradnju između gradova BiH i Marylanda, razviti studentsku razmjenu i naučnu saradnju, kao i poslovne veze.

Tokom ceremonije, komandantica NG Maryland general Birckhead zahvalila je svim učesnicima Programa državnog partnerstva što su svojim zalaganjem i srcem učinili da proteklih 20 godina saradnje budu ovako uspješni.

„U proteklih 20 godina partnerstva, OS BiH su se razvile u moderne i profesionalne snage, na koje ova zemlja može biti ponosna. Vjerujem da naša saradnja ima svijetlu budućnost, u kojoj ćemo pomagati da BiH postiže uspjehe i u narednih 20 godina“, zaključila je komandantica Birckhead.

Nakon prigodnih obraćanja, ministar Helez je sa svojim zamjenicima Goganovićem i Galićem, kao i generalom Mašovićem uručio prigodne plakete generalu Birckhead i ostalim zaslužnim pripadnicima NG Marylanda.

Okupljeni su imali priliku da pogledaju i kratki prigodni video o saradnji OS BiH i NG Maryland, a svojim nastupom program je uvećao i Vojni orkestar OS BiH.

Nakon svečane akademije u Domu OS BiH, uslijedila je posjeta delegacije MO i OS BiH i NG Marylanda Vanjskotrgovinskoj komori BiH, Uredu gradonačelnice Sarajeva te Općoj bolnici „Abdulah Nakaš“, radi razmatranja modaliteta civilne saradnje institucija iz BiH i američke savezne države Maryland.

Ured za odnose s javnošću

Tel: 033/286-680, fax: 033/286-685,

e-mail: info@mod.gov.ba

18 FOTO GALERIJA