SPP NG Maryland-BiH

Ambasador BiH Alkalaj u Washingtonu primio delegaciju NG Marylanda

17.7.2023

Novoimenovani ambasador Bosne i Hercegovine u Sjedinjenim Američkim Državama Sven Alkalaj primio u posjetu 14. jula 2023. godine delegaciju Nacionalne garde Maryland koju je predvodila komandantica generalmajorica Janeen Birckhead u Washingtonu.

Ambasador Alkalaj je tokom sastanka istakao da su Sjedinjene Američke Države najznačajniji saveznik Bosne i Hercegovine, te da je podrška koju Nacionalna garda Marylanda pruža BiH od krucijalne važnosti, posebno u procesu reforme odbrane na putu BiH ka punopravnom članstvu u NATO.

Generalica Birckhead je upoznala ambasadora Alkalaja u vezi trenutnih aktivnosti kada je u pitaNјu Program državnog partnerstva između BiH i Marylanda, te izrazila zadovoljstvo rezultatima dosadašnjeg partnerstva. Isto tako, iskazala spremnost za unaprijeđenje trenutne vojne saradnje kao i opredjeljenost za pronalaženje zajedničkih načina i modaliteta za uspostavu i civilne saradnje između partnerskih strana u narednom periodu.

Na kraju sastanka ambasador Alkalaj se zahvalio generalici Brickhead na posjeti, te izrazio nadu za nastavak i unapređenje uspješne dosadašnje saradnje između Bosne i Hercegovine i savezne američke države Maryland koja ove godine slavi svoj 20. jubilej.

Sastanku su prisustvovali i vojni ataše BiH u SAD brigadir Mirko Bošnjak, oficir za vezu OS BiH sa saveznom američkom državom Maryland i NG Maryland pukovnik Admir Jusupović, zamjenik komandantice NG Maryland brigadir Andrew Collins, komandant zračnih snaga NG Maryland brigadni general Drew Dougherty, Načelnik štaba kancelarije komandantice NG Maryland Timothy Tharp, te direktor kancelarije Programa državnog partnerstva major Harrison Bittenbender.

Info – ZŠ OS BiH

4 FOTO GALERIJA