SPP NG Maryland-BiH

Posjeta komandanata Nacionalne garde Maryland i 5. pbr OS BiH Brčko Distriktu

27.6.2019

U sklopu posjete Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, vojna delegacija Nacionalne garde Maryland (NGMD), na čelu sa komandanticom NG Maryland generalmajoricom Lindom Singh, posjetila je 25. juna 2019. godine Brčko Distrikt. Domaćin delegaciji NGMD bio je komandant 5. pješadijske brigade OS BiH brigadir Emir Kliko.

Komandantica Singh sa saradnicima posjetila je Američki kutak u Brčkom i Crveni krst Brčko Distrikta.

U sklopu posjete Američkom kutku u Brčkom, generalmajorica Singh i brigadir Kliko održali su kratko predavanje nevladinim organizacijama i studentima na temu - Značaj državnog partnerstva i saradnje između Bosne i Hercegovine i Marylanda.

Tokom posjete Crvenom krstu Brčko Distrikta, prisutni su kroz prezentacije zamjenika skeretara Crvenog krsta Nemanje Zekića i koordinatora za krizne situacije Pododjela za zaštitu i spašavanje BD BiH Mirsada Hasanbašića upoznati sa misijom, organizacijsko-formacijskom strukturom, aktivnostima koje realizuju, kao i o kapacitetima i sposobnostima za izvršavanje postavljenih zadataka.

Komandantica Singh je pohvalila dosadašnji vid saradnje sa Oružanim snagama BiH, uz očekivanja da će se ista nastaviti u narednom periodu uz uključivanje srodnih struktura kao što је civilna zaštita i slično. Iskazala je punu podršku programu realizacije planiranih aktivnosti za 2019. godinu, a koje se tiču obuke, razmjene iskustava i zajedničkih aktivnosti po pitanju vježbi.

Komandant 5. pbr OS BiH brigadir Kliko zahvalio se komandantici Singh na podršci i saradnji, uz uvjerenje da će se ista nastaviti i u narednom periodu. On je naglasio da će iskustva stečena kroz Program državnog partnerstva zasigurno koristiti pripadnicima OS BiH u izvršenju trenutnih i budućih zadataka.

Info – 5. pbr

12 FOTO GALERIJA