SPP NG Maryland-BiH

VDP BiH u Vašingtonu na seminaru „Senior Leadership Seminar”

3.2.2020

Vojno-diplomatsko predstavništvo BiH u Vašingtonu je 1. februara 2020.godine učestvovalo na jednodnevnom seminaru „Senior Leadership Seminar” organizovanom od strane Komandanta Nacionalne garde Merilend (NGM).

„Senior Leadership Seminar” je seminar koji se odnosi na profesionalni razvoj viših oficira NGM. Na seminaru učestvuju i visokorangirani zvaničnici OS SAD kao gosti predavači. Teme ovog seminara su bile Nacionalna odbrambena strategija SAD, Državni partnerski sporazum SAD sa BiH i Estonijom kao i bezbjednosni izazovi u svijetu.

Predavači na seminaru su bili: Mr. Michael C. Allison, Principal Deputy National Intelligence Officer for Military Issues; Ambassador Kurt Volker, former US Ambassador to NATO, Ms. Laura Cooper, Deputy Assistant Secretary of Defense, H.E Jonatan Vseviov, Ambassador of Estonia i  Komandant NGM General Timoty Gowen.

Značaj regionalne saradnje te partnerski odnos tokom rješavanja kriza i kriznih situacija u svijetu je posebno istaknut.

U zadnjoj sesiji General Timoty Gowen je iznio teorijske osnove i značaj liderstva u oružanim snagama sa primjerima iz prakse ističući potrebu primjene istih u Nacionalnoj gardi Merilend. General Timoty Gowen je na kraju izrazio zadovoljstvo sa Državnim partnerskim sporazumom od koga svi potpisnici imaju koristi.

Info - VDP BiH u SAD

3 FOTO GALERIJA