SPP NG Maryland-BiH

Program državnog partnerstva američke savezne države Maryland i Bosne i Hercegovine/20. godišnjica uspješne saradnje savezne države Maryland i Bosne i Hercegovine

14.6.2023

Program državnog partnerstva (SPP) je ključni alat američke sigurnosne saradnje, koji omogućava saradnju u svim aspektima međunarodnih civilno-vojnih poslova te podstiče međuljudske veze na državnom nivou. Partnerstvo između američke savezne države Maryland i Bosne i Hercegovine je jedno od 22 evropska partnerstva koja čine Program državnog partnerstva Evropske komande SAD-a.

Partnerstvo koje promovira civilnu i vojnu saradnju američke savezne države Maryland i BiH uspostavljeno je 2003. godine.

Trenutno, najefikasniji i najproduktivniji oblik saradnje u okviru SPP-a savezne države Maryland i Bosne i Hercegovine jest vojna saradnja. Partnerstvo između Nacionalne garde savezne države Maryland i Oružanih snaga BiH ima za cilj pružanje podrške OS BiH u procesu daljnjih aktivnosti reforme odbrane, izgradnji i razvoju operativnih sposobnosti i kapaciteta, kao i u procesu tranzicije OS BiH na putu Bosne i Hercegovine ka punopravnom članstvu u NATO.

Kroz ovaj oblik partnerstva kontinuirano se realiziraju zajedničke vojne aktivnosti koje, između ostalog, podrazumijevaju razmjenu vojnog osoblja, specijalističke kurseve, seminare, radionice, vojne vježbe, vojna takmičenja, i sl. Pripadnici i jedinice OS BiH i uposlenici MO BiH imaju priliku na ovaj način unaprijediti svoje individualne i kolektivne sposobnosti, da što bolje razumiju, usvoje i primjenjuju standarde, taktike, tehnike i procedure koje se koriste u oružanim snagama zemalja članica NATO.

Zajedničko angažiranje jedinice vojne policije OS BiH sa jedinicom iz sastava NG Marylanda u misiji u Afganistanu, samo je jedan od dokaza uspješne saradnje. Drugi primjeri gdje Nacionalna garda Marylanda pruža stručnu podršku su proces izgradnje kapaciteta i sposobnosti na području kibernetičke sigurnosti, uspostavljanje Medijsko-informativnog  centra OS BiH, sanitetske obuke, razvijanje podoficirskog kora OS BiH, itd.  

U narednom periodu očekuje se i oživljavanje civilno-civilne saradnje koja, ima ogroman potencijal. Program državnog partnerstva značajno je unaprijedio odnose između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Država. U 2023. godini Program državnog partnerstva obilježava 20. godišnjicu uspješne saradnje savezne države Maryland i Bosne i Hercegovine.