Dan Oružanih snaga BiH

18. GODIŠNJICA OS BiH – PUNOLJETSTVO VAŽNE DRŽAVNE INSTITUCIJE

17.11.2023

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH će i ove godine nizom aktivnosti svečano obilježiti svoj 18. rođendan - značajan jubilej za pripadnike Oružanih snaga i Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine, ali značajan i za sve narode i građane naše zemlje.
Ove godine smo u prilici radost u povodu 18. godina rada i postojanja OS BiH podijeliti i sa našim najmlađim, učenicima osnovnih škola, dječicom iz vrtića, u okviru našeg programa „Dani otvorenih vrata“, koji će se na našim vojnim lokacijama družiti sa pripadnicima OS BiH, gdje ćemo im pokazati neke od naših operativnih sposobnosti, ali i vrste opreme i način korištenja iste tokom izvršenja naše misije i naših zadataka.
Također, kroz brojna sportska takmičenja u više sportskih disciplina koja će biti organizirana na lokacijama OS BiH, ali i  izvan njih, i uz učešće sportskih ekipa policijskih i sigurnosnih agencija sa državnog nivoa, entitetskih MUP-ova, EUFOR-a, NATO Štaba i drugih, na prigodan način će se obilježiti 1. decembar – Dan Oružanih snaga BiH.
Ovim povodom će na vojnim lokacijama biti upriličena i svečana postrojavanja jedinica OS BiH, a Centralna vojna svečanost obilježavanja 18. godišnjice OS BiH će biti organizirana na vojnoj lokaciji „Rajlovac“ kod Sarajeva u četvrtak 30. novembra 2023. godine, gdje će osim svečanog stroja, biti organiziran taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme na upotrebi u OS BiH i gdje će biti demonstrirani određeni elementi operativnih sposobnosti OS BiH.

Uz prisustvo velikog broja zvanica i najviših predstavnika državnih i entitetskih organa i institucija, kao i predstavnika kulturnog, akademskog i vjerskog života u BiH, i predstavnika vojno-diplomatskog kora, najboljim i najistaknutijim pripadnicama i pripadnicima OS BiH, kako pojedincima, tako i jedinicama, bit će uručena zaslužena priznanja, plakete i pohvale od strane ministra odbrane i načelnika ZŠ OS BiH.

Kao i svake godine, u susret godišnjici OS BiH, Ministarstvo odbrane i Zajednički štab organiziraju Svečanu pres-konferenciju na kojoj će biti predstavljeni najznačajniji rezultati rada odbrambenih institucija u 2023. godini. Ove godine Svečana pres-konferencija je planirana za ponedjeljak, 27. novembra 2023. godine u Domu OS BiH u Sarajevu.

Kao kruna obilježavanja ovog važnog jubileja, u četvrtak 30.11.2023. godine u Domu OS BiH će biti upriličena Svečana akademija u povodu 1. decembra – Dana OS BiH, gdje će prisustvovati najviši dužnosnici državnog, entitetskog i drugih nivoa u BiH, kao i brojne druge zvanice iz različitih društvenih, javnih, kulturnih i drugih institucija.

Ovom prilikom želimo da podsjetimo na neke od važnih činjenica i pokazatelja o aktivnostima OS BiH u 2023. godini.

Oružane snage Bosne i Hercegovine su i u ovoj godini ostvarile značajna dostignuća u smislu daljnje profesionalizacije, obučavanja i uvježbavanja za izvršenje najsloženijih zadataka i misije koju imaju.

Tokom 2023. godine realizirane su brojne aktivnosti na pomoći civilnim strukturama u slučajevima prirodnih katastrofa i nesreća, zatim su završeni brojni projekti humanitarnog deminiranja.

Inžinjerijske jedinice OS BiH su također, realizirale brojne projekte, a posebno je važno istaći brzu i efikasnu reakciju OS BiH kada je jedinica privremenog sastava pritekla u pomoć ugroženim stanovnicima Republike Turske nakon razornog zemljotresa koji je pogodio ovu prijateljsku i partnersku zemlju, kao i naša inžinjerijska jedinica koja je boravila u Republici Sloveniji nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile značajan dio površine ove zemlje, a koje je na najprofesionalniji način izvršila svoju misiju i zadatke na otklanjanju posljedica poplava u ovoj zemlji.

Oružane snage BiH danas, isto kao i u godinama kada su formirane, uspjevaju uprkos brojnim izazovima da odgovore na sve postavljene misije i zadatke. Najvrijedniji resurs, sa kojim raspolažu OS BiH, jesu njeni pripadnici, koji svojim predanim i profesionalnim radom i angažmanom pokazuju da su dostojni misije i zadataka koji su pred njih postavljeni.

To se pokazalo do sada nebrojeno puta kada su naši pripadnici, rame uz rame sa ostalim pripadnicima zemalja NATO članica bili dio snaga za čuvanje mira u NATO i EU vođenim misijama, zatim u mirovnim misijama pod vodstvom UN-a, ali i tokom brojnih međunarodnih i domaćih vježbi.

I danas su pripadnici OS BiH dio UN misije u Demokratskoj Republici Kongo, i dio EU misije u Centralnoafričkoj Republici.

Na ovaj način Oružane snage BiH i pripadnici OS BiH postali su najbolji ambasadori naše zemlje u inostranstvu i u međunarodnim krugovima, te i danas potvrđuju često ponavljanu sintagmu da su OS BiH „najbolji i najorganiziraniji dio bh. društva“, a da je reforma odbrane BiH jedna od najuspješnijih reformi u našoj zemlji od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma do danas.

Oružane snage BiH svojim profesionalizmom i sposobnostima koje demonstriraju na terenu, u izuzetno složenom sigurnosnom okruženju, pokazuju  domaćoj i međunarodnoj javnosti da  zemlja koja je bila i još uvijek je korisnica međunarodne vojne pomoći, može biti i koristan kontributor međunarodnom miru i sigurnosti.

U toku je proces modernizacije OS BiH, koji je dodatno potpomognut NATO paketom pomoći za jačanje odbrambenih i sigurnosnih kapaciteta BiH (DCB), koji je obećan našoj zemlji na NATO samitu u Madridu 2022. godine, što u značajnoj mjeri podiže stepen opremljenosti OS BiH i čini ih još kredibilnijim i pouzdanijim partnerom na domaćem i međunarodnom planu.

Naši pripadnici koji se upućuju na školovanje i obuke u inostranstvo, u većini slučajeva su najbolje ocijenjeni pripadnici i mi smo posebno ponosni na ove činjenice.

Oni to rade i danas svakodnevno, ne štedeći sebe i angažirajući se maksimalno uz korištenje svih raspоloživih znanja, vještina i opreme koja im je na raspolaganju.

Zbog toga je vrlo značajno ovdje naglasiti  da ulaganje u Oružane snage BiH jeste ulaganje u bolju i sigurniju budućnost za sve građane Bosne i Hercegovine, i da to nije nikakav trošak niti je to opterećenje „na ekonomski sistem Bosne i Hercegovine“, kako tо neki danas žele kazati.

Oružane snage BiH su i dalje faktor mira i stabilnosti, jedan od važnih stubova odbrane naše zemlje, ali i primjer mogućnosti zajedničkog djelovanja, saradnje, odgovornosti, poštivanja i njegovanja duha tolerancije i zaštite nacionalnih, tradicionalnih, kulturnih i drugih vrijednosti u BiH.