Dan Oružanih snaga BiH

Prijem u Beogradu u povodu 18. godišnjice od formiranja Dana Oružanih snaga BiH

5.12.2023

Prijem u povodu proslave 18. godišnjice od formiranja i Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine održan je u Beogradu 4. decembra 2023. godine u organizaciji vojnog atašea pri Ambasadi Bosne i Hercegovine u Republici Srbiji.

Prijemu je prisustvovao veliki broj zvanica, među kojima ambasadori, otpravnici poslova, vojni atašei akreditovani u Republici Srbiji, pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, kadeti koji se školuju na Vojnoj akademiji i Vojno medicinskoj akademiji, kao i pripadnici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koji se nalaze na karijernim oblicima usavršavanja Univerziteta odbrane u Beogradu.

Uz oko 200 zvanica, na prijemu su prisustvovali i čelnici Ministarstva odbrane Republike Srbije i Generalštaba Vojske Srbije, među kojima državni sekretari Mile Jelić i Predrag Bandić, te generalski kor Vojske Srbije, predvođen generalmajorom Željkom Petrovićem.

Prisutnima se obratio brigadir Srđan Čavić, koji je podsjetio goste na proces reforme odbrambenog sistema u BiH i formiranja OS BiH. Upoznao je goste sa postignutim rezultatima Oružanih snaga BiH tokom 2023. godine, posebno naglašavajući UN misije u kojima pripadnici OS BiH učestvuju, kao i aktivnosti na pomoći civilnim strukturama u slučaju elementarnih nepogoda i procesu deminiranja u BiH. Također, istakao je i pomoć OS BiH koje su uputile narodu Turske i Slovenije koje su bile pogođene elementarnim nepogodama, zemljotresom i poplavama.

U svom govoru, brigadir Čavić se zahvalio zemlji domaćinu na dosadašnjoj uspješnoj saradnji u oblasti vojne edukacije i drugih oblika vojne saradnje uz želju da se tako nastavi i u narednom periodu, te da je saradnja između Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine i Ministarstva odbrane Republike Srbije pozitivan primjer ostalim zemljama u regionu.

Info – Vojni ataše BiH u Republici Srbiji

9 FOTO GALERIJA