Dan Oružanih snaga BiH

U sjedištu NATO-a u Briselu upriličen svečani prijem povodom 1. decembra - Dana OS BiH

27.11.2014

U sjedištu NATO-a u Briselu 26. 11. 2014. godine upriličen je svečani prijem povodom Dana OS BiH, čiji je domaćin bio šef vojnog dijela Misije BiH pri NATO - brigadir Alija Kožljak, zajedno sa otpravnikom poslova Misije BiH pri NATO – gospodinom Almirom Hasečićem. U svojstvu počasne gošće, svečanom prijemu je prisustvovala zamjenica ministra odbrane BiH za politiku i planove, gospođa Marina Pendeš.

Ovaj događaj je propraćen sa velikom pažnjom u sjedištu NATO-a, što potvrđuje izuzetno veliki broj visokih zvaničnika NATO-a, ambasadora i vojnih predstavnika država članica NATO-a i partnerskih zemalja, diplomatskog kora, koji su prisustvovali ovom prijemu.

Svojim prisustvom događaj su uveličali i Ambasadorica BiH u Belgiji, te predstavnici Misije BiH pri EU.

U svom uvodnom obraćanju, brigadir Kožljak je istakao najznačajnija dostignuća i uspjehe, koje su OS BiH ostvarile u proteklom periodu, sa posebnim naglaskom na visok stepen profesionalnosti njenih pripadnika i spremnosti da odgovore svim postavljenim zadacima, definisanim Zakonom o odbrani BiH, što je u potpunosti potvrđeno u prethodnim godinama.

Prisutnima se obratila zamjenica ministra odbrane, gospođa Pendeš, koja je podsjetila prisutne na progres koji je načinjen u oblasti odbrane i u Oružanim snagama BiH, te potvrdila buduća nastojanja i aktivnosti u pravcu euro-atlantskog integriranja BiH. Ovom prilikom, zamjenica ministra odbrane BiH posebnu je pažnju posvetila uspješnom sudjelovanju pripadnika OS BiH u operacijama podrške miru, te doprinosu OS BiH tokom reagovanja na poplave, koje su pogodile Bosnu i Hercegovine.

Tokom svečanog prijema su obavljeni brojni susreti i diskusije zamjenice ministra odbrane BiH i šefa vojnog dijela Misije BiH sa prisutnim zvaničnicima.

Program ceremonije obilježavanja Dana OS BiH u Briselu je pored navedenih obraćanja, obuhvatao i intoniranje himne BiH u Salonu Ambasadora u sjedištu NATO-a, prezentacija promotivnog materijala o OS BiH, te svečani koktel.

Prenoseći svoje utiske, prisutni su izrazili veliko zadovoljstvo u vezi organiziranja ceremonije obilježavanja Dana OS BiH u sjedištu NATO-a u Briselu.

info – Vojni dio misije BiH pri NATO

10 FOTO GALERIJA