Dan Oružanih snaga BiH

Obilježen Dan OS BiH na lokacijama 5.pbr OS BiH

1.12.2014

Svečanim postrojavanjem jedinica 5. pješadijske brigade OS BiH na lokacijama razmještaja, danas je obilježen Dan Oružanih snaga Bosne i Hercegovine na nivou 5.pješadijske brigade.

Postrojavanje na svojim lokacijama u Zenici, Kiseljaku, Bijeljni i Žepču organizirale su komande bataljona za svoje pripadnike, dok je na lokaciji kasarne i aerodroma „Dubrave“, Komanda 5. pješadijske  brigade bila nosilac aktivnosti svečanog postrojavanja kako za svoje pripadnike tako i za pripadnike jedinica drugih formacijskih cjelina OS BiH razmještenih na ovoj lokaciji.

Svečanom postrojavanju, pored aktivnih pripadnika, prisustvovali su penzionisani pripadnici OS BiH, predstavnici civilnih struktura vlasti kantonalnog i općinskog nivoa, predstavnici sigurnosnih agencija državnog i entitetskog nivoa, predstavnici EUFOR-a, OSCE misije u BiH, kao i lokalne medijske kuće.

Gostima i vojnicima u stroju obratio se komandant 5.pbr, brigadni general dr. Kenan Dautović. U svom govoru zahvalio se gostima na dolasku, te je izdvojio samo neke značajnije izazove i zadatke koji su se našli pred 5.pbr u ovoj godini, a na koje je brigada uspjela uspješno odgovoriti. Samo tokom operacije „VAL“ koja je prethodila vježbi „Zajednički napor 14“  kao i samoj vježbi, 5. pješadijska brigada je angažirala 3337 vojnih osoba i 417 motornih vozila. Na vojnim lokacijama Dubrave, Zenica i Bijeljina oformljena su tri prihvatna centra za smještaj civilnih osoba koje su evakuirane iz svojih domova i kroz koje je prošlo 4159 civila, te da 5.pbr još uvijek pruža smještaj i brine za 32 civilne osobe, podsjetio je general Dautović.

Također, general Dautović je iskoristio ovu priliku te je u ime Operativne komande OS BiH, kao i sa nivoa 5. pješadijske brigade uručio pohvale i nagrade istaknutim pojednicmima, pripadnicima 5.pbr za postignute rezultate u obnašanju svakodnevnih zadataka. Predstavnicima Kantonalne uprave CZ TK, te mediskim kućama RTV TK i RTV Živinice, u znak dobre saradnje, general Dautović je uručio Zahvalnice, izrazivši nadu da će se ova saradnju u narednom periodu i poboljšati „jer uvijek ima mjesta za unapređenje odnosa“ naglasio je general Dautović.

Po završetku zvaničnog dijela ceremonije, upriličen je TT zbor gdje je prisutnima prezentiran jedan dio vojnog naoružanja i opreme. Po završetku TT zbora, druženje sa gostima nastavljeno je u vojničkom restoranu uz prigodanu trpezu.

Na kraju napominjemo da su i sredstva javnog informiranja sa lokalnog nivoa (Televizija Tuzlanskog kantona i Televizija Živince, Dnevni avaz i INPUT) propratile ovaj događaj, a general Dautović je dao izjavu za navedene medije. Također, general Dautović je jutros gostovao na Televiziji Tuzlanskg kantona u Jutarnjem programu koji se prenosio uživo iz studija, a tema je posvećena Danu OS BiH. I ova činjenica govori u prilog značaja Oružanih snaga za lokalnu zajednicu te njihovu zainteresiranost za aktivnosti koje se provode u Oružanim snagama. 

Info-5. pbr

 


5 FOTO GALERIJA