Dan Oružanih snaga BiH

Svečano postrojavanje komandi i jedinica povodom obilježavanja 1.decembra - Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine

2.12.2014

Svečanim postrojavanjem komandi i jedinica OS BiH 01.12. 2014. godine u kasarni „ Rajlovac“ u Sarajevu obilježen je 1. decembar – Dan OS BiH i ujedno deveta godišnjica od njenog formiranja, rada i funkcionisanja.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali visoki zvaničnici institucija vlasti, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u BiH, predstavnici međunarodne zajednice i vojno - diplomatskog kora u BiH i najviši predstavnici Ministarstva odbrane i OS BiH.

Prisutnima su se prigodnim govorima obratili Ministar odbrane BiH g-din Zekerijah Osmić i Načelnik ZŠ OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč.

U svom obraćanju ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić je posebno istakao da su jedinstvene OS BiH izuzetno značajan segment odbrambeno-sigurnosne strukture u BiH, naglasio njihovo mjesto, ulogu i značaj u društvu naročito na planu pružanja pomoći civilnim strukturama u odgovoru na krizne i vanredne situacije: “Naše opredjeljenje i naš strateški cilj je da ispunimo sve uslove da Bosna i Hercegovina što prije postane punopravni član NATO-a i Evropske unije.Pri tome, naše Oružane snage dostižu potrebne sposobnosti i postižu napredak u svim oblastima odbrambenog sistema. Pored pružanja pomoći civilnim organima i stanovništu u prirodnim nesrećama, deminiranju, medicinskim evakuacijama, inžinjerijskim radovima, naše su obaveze i implementacija Partnerskih ciljeva BiH i ispunjavanje obaveza u okviru NATO/PfP procesa. Učešćem u misijama UN i operaciji podrške miru ISAF, Bosna i Hercegovina je postala kredibilan partner međunarodne zajednice u održavanju globalnog mira.Mi smo, međutim, svjesni i činjenice da odbrambeni sistem BiH očekuju i brojni drugi zadaci” istakao je ministar Osmić.

Posebno je naglasio da OS BiH daju svjetli primjer ostalim segmentima društva u BiH kako je moguće zajedno i profesionalno raditi, postizati značajne i vrijedne rezultate, pomagati građanima BiH kada je to najpotrebnije i podizati ugled BiH u zemlji i svijetu.

U svom obraćanju Načelnik ZŠ OS BiH general-pukovnik Anto Jeleč je posebno naglasio da su OS BiH u proteklom periodu postigle zapažene i značajne rezultate kroz izvršenje zakonom definisane misije i zadataka OS BiH a naročito na planu pružanja pomoći civilnim organima vlasti i stanovništvu u kriznim i vanrednim situacijama – posebno katastrofalnim polavama koje su ove godine pogodile našu zemlju i cijeli region, humanitarnom deminiranju teritorije BiH, operacijama podrške miru i mirovnim misijama UN, obuci komandi i jedinica kao i na planu dostizanja visokih profesionalnih NATO standarda i unapređenja interoperabilnosti i kompatibilnosti OS na putu ka NATO. Istakao je i značaj podrške koju OS BiH pružaju partneri iz međunarodne zajednice a posebno Štab NATO u Sarajevu i  snage EUFOR-a u BiH i naglasio sledeće :

„Koristim ovu svečanu priliku da svim pripadnicima OS zahvalim na pojedinačnom doprinosu i naporu koji ste uložili u izvršenju svih zadataka i aktivnosti komandi i jedinica OS. U narednom periodu od vas očekujem da u svojim jedinicama istim entuzijazmom nastavite da vrhunski profesionalno i predano izvršavate svoje formacijske dužnosti i realizujete sve propisane i dodijeljene zadatke. Tako ćete dati svoj puni doprinos nastavku daljeg procesa reforme i razvoja OS BiH kao i profesionalne i ljudske etike časne vojne službe.“

Na kraju svečane ceremonije izvršena je dodjela nagrada i ostalih stimulativnih mjera izabranim pripadnicima OS BiH za rad i postignute rezultate u protekloj godini iz nadležnosti MO i ZŠ OS BiH  i dodjela priznanja za najuspješnije sportske ekipe i pojedince iz sastava komandi i jedinica OS BiH.

Na kraju ceremonije medijima su se pored Ministra odbrane BiH i Načelnika ZŠ OS BiH obratili i Komandant snaga EUFOR-a u BiH general-major Diether Haidecker i Komandant NATO štaba u BiH brigadni general Cristopher Petty i čestitali građanima BiH i pripadnicima OS BiH Dan OS BiH. General Heidecker je naglasio da je na kraju svog mandata i dvogodišnje vojne službe u našoj zemlji odlazi iz BiH uvjeren da su OS BiH za BiH i „ više nego samo vojska“ i izrazio bezrezervnu podršku EUFOR-a u daljoj izgradnji i jačanju operativnih sposobnosti i kapaciteta obuke OS BiH.

General Petty je naglasio da građani BiH mogu biti ponosni na OS BiH kao na multietničku instituciju na nivou države koja jako dobro funkcioniše i kontinuirano napreduje u svim oblastima funkcionisanja te izarzio zadovoljtvo da će se ubrzo kao partneri pripadnici OS BiH pridružiti pripadnicima OS SAD u misiji „Odlučna podrška“u Afganistanu na daljoj izgradnji mira i stabilnosti u ovoj zemlji. 

Nakon završetka svečane ceremonije svim gostima i učesnicima je izvedena kratka pokazna vježba demonstracije operativnih sposobnosti OS BiH.

info-ZŠ OS BiH

10 FOTO GALERIJA