Dan Oružanih snaga BiH

Dan Oružanih snaga BiH svečano obilježen i u Mazari Šerifu, Afganistan

2.12.2014

Deveta godišnjica Oružanih snaga BiH svečano je 1. decembra 2014. godine obilježena i među pripadnicima 11. kontingenta štabnih oficira u okviru Misije ISAF u Afganistanu, gdje naši oficiri izvršavaju svoje misijske zadatke u okviru “Komande za obuku, pomoć i savjetovanje Sjever“ (Train, Assist and Advise Command – North), nekada Regionalna komanda Sjever.

Skromna, ali izvanredno organizirana ceremonija obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH, realizirana je u kampu “Marmal” gdje 8 štabnih oficira OS BiH, odgovorno i vrlo profesionalno izvršavaju dodjeljene im zadatke u okviru ove komande pod vodstvom generala njemačkih oružanih snaga Heralda Gantea, koji je svojim prisustvom ceremoniji uveličao značaj ovog važnog datuma za Oružane snage i samu državu Bosnu i Hercegovinu.

General Gante je ovom prilikom izrazio svoje zadovoljstvo doprinosom koji naši pripadnici daju u operacijama podrške miru gdje sa ostalim partnerskim zemljama participiraju u kolektivnoj i kooperativnoj sigurnosti na međunarodnom planu.

Na ceremoniji obilježavanja 9. godišnjice OS BiH prisustvovali su i zamjenik Komandanta ove komande, brigadir američkih oružanih snaga, Paul Sarat, najodgovornije starješine ostalih 16 zemalja učesnica u misiji ISAF u sastavu ove komande (Senior National Representatives), kao i drugi gosti i zvanice iz sastava ove komande.

Prisutnim se u ovoj prilici prigodnim riječima obratio pukovnik Hajro Palić, šef BH CON SO 011, a prezentacije o Oružanim snagama BiH i bosansko-hercegovačkim znamenitostima i ljepotama realizirali su major Bruno Lukić i kapetan Slavko Goranović.

Info- BH CON SO 011

4 FOTO GALERIJA