Dan Oružanih snaga BiH

Obilježavanje Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u Vojno - diplomatskom predstavništvu u Republici Austriji

11.12.2014

U prostorijama dvorca Hofburg, u Beču 09.12.2014. godine, održan je prijem povodom Dana Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, kojem je prisustvovao i ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.
 

U ulozi domaćina, pored brigadira Slobodana Tanasilovića, vojnog atašea BiH u Republici Austriji i vojnog savjetnika pri misiji BiH pri OSCE-u, bili su i Nj.E. Tanja Milašinović-Martinović, ambasadorica Bosne i Hercegovine u Austriji i Nj.E. Tomislav Leko, ambasador BiH pri OSCE-u.

Poseban značaj prijemu svojim prisustvom je dao ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić, koji je bio u ulozi počasnog domaćina.

Prijemu se odazvao veliki broj pripadnika vojno diplomatskog kora, vojnih savjetnika pri OSCE-u, predstavnika Ministarstva odbrane i sporta i Oružanih snaga R. Austrije, na čelu sa zamjenikom načelnika Generalštaba Vojske Austrije, generalom Bernhardom Bairom, te predstavnika diplomatskog kora. Pored ovih zvanica, na prijemu povodom Dana OS BiH prisustvovali su i predstavnici dijaspore iz BiH, predstavnici udruženja i kulturnih organizacija, kao i studenata iz BiH koji studiraju u Beču.

Nakon dočaka gostiju, prijem je otpočeo intoniranjem državnih himni Bosne i Hercegovine i R. Austrije, nakon čega su se prisutnima obratili Nj.E. Tanja Milašinović-Martinović i Nj.E. Tomislav Leko.

Prisutnima se obratio i ministar odbrane BiH, Zekerijah Osmić. U svome obraćanju ministar Osmić je posebno istakao značaj formiranja Oružanih snaga BiH, kao simbola transformacije BiH iz postkonfliktne faze u fazu integracije u euroatlantske integracije. Minsitar Osmić je istakao najznačajnije rezultate koje su OS BiH postigle u proteklom periodu, uključujući ispunjenja zadataka u okviru programa „Partnerstvo za mir”. Aktivno učešće MO i OS BiH u regionalnim inicijativama i misijama UN-a, te istakao našu odlučnost u rješavanju problema viškova naoružanja, municije i minsko-ekslozivnih sredstava. Kao poseban značaj i ulogu OS BiH, ministar Osmić je istakao angažovanje pripadnika i resursa OS BiH tokom poplava, koje su zadesile BiH i region, te istakao priliku da se zahvali svima koji su pomogli u kritičnim terenucima.

Po završetku uvodnih obraćanja prijem je nastavljen uz prigodan kulturni program, a gosti su imali priliku da isprobaju specijalitete, karakteristične za BiH i region.   

Ured za odnose s javnošću
Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

4 FOTO GALERIJA