Dan Oružanih snaga BiH

Svečani prijem za pripadnike MO i OS BiH organiziran u Domu OS BiH

30.11.2015

U povodu obilježavanja 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH, u Domu Oružanih snaga BiH u Sarajevu 30. novembra 2015. godine održan je prijem za pripadnike Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, na kojem su ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč uručili priznanja pripadnicima OS BiH za uspješne rezultate u protekloj godini.

Prijem u povodu Dana OS BiH počeo je intoniranjem himne BiH i minutom šutnje u znak sjećanja na poginule pripadnike OS BiH u terorističkom napadu koji se dogodio u Rajlovcu, a u kojem su živote izgubila dvojica pripadnika OS BiH, kaplar Nedeljko Radić i vojnik prve klase Armin Salkić.

U prigodnom obraćanju, ministrica Pendeš je, čestitajući svim pripadnicima MO i OS BiH ovaj značajni datum i jubilej, istaknula važnu ulogu Oružanih snaga BiH u današnjem bh. društvu, te se prisjetila početka reforme odbrambenog sistema, kazavši da su Oružane snage BiH primjer kako se na osnovu međusobnog uvažavanja, zalaganja i požrtvovanosti u BiH mogu provesti nužne reforme, kako bi država krenula putem napretka i integracija u evroatlantske strukture. Također, ministrica Pendeš je kazala da u budućnosti očekuje puni angažman i doprinos svih u sistemu odbrane, kako bi se na adekvatan način suočili s izazovima koji su ispred MO i OS BiH, te znali ih pravilno riješiti.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč tokom govora na svečanosti govorio je o težišnim aktivnostima Oružanih snaga BiH od početka reforme odbrane u BiH do danas. Izrazio je zadovoljstvo dostignućima pripadnika OS BiH u protekloj deceniji i izrazio nadu da će OS BiH i dalje raditi na ponos cjelokupnom stanovništvu Bosne i Hercegovine, kojem su nebrojeno puta pritekli u pomoć.

Ministrica Pendeš i načelnik Jeleč čestitali su svim nagrađenim i pohvaljenim, čija su imena pročitana tokom prijema, izrazivši uvjerenje da će im ove nagrade dati veću motivaciju za dodatno usavršavanje i profesionalno obavljanje zadataka.

Osim nagrađenih i pohvaljenih pripadnika MO i OS BiH, prijemu su prisustvovali najviši dužnosnici Minstarstva odbrane i Zajedničkog štaba OS BiH.

Nakon svečanog prijema, uz prisustvo velikog broja predstavnika medijskih kuća, u prostorijama Doma OS BiH održana je konferencija za medije na kojoj su se prisutnim novinarima obratili ministrica Pendeš i načelnik Jeleč, osvrnuvši se na rad MO i OS BiH tokom proteklih deset godina, odgovarajući na brojna medijska pitanja. Nakon prijema i konferencije za medijе organizirana je posjeta muzeju, koji se nalazi u Domu OS BiH, a koji podsjeća na brojne uspješne aktivnosti pripadnika OS BiH u proteklih deset godina.

Centralna vojna svečanost u povodu Dana OS BiH održat će se u utorak, 1. decembra u kasarni „Rajlovac“, a svečana akademija istog dana u Domu OS BiH.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA