Dan Oružanih snaga BiH

Svečana akademija u povodu 10. godišnjice Oružanih snaga BiH

1.12.2015

Svečanom akademijom, prijemom za državne i međunarodne zvaničnike, predstavnike diplomatskog kora i najviše dužnosnike odbrambenih struktura BiH, u Domu OS BiH 01.12.2015. godine obilježen je 1. decembar – Dan Oružanih snaga BiH i 10. godišnjica formiranja Oružanih snaga BiH.

Prisutnim se na akademiji obratila domaćica svečanosti, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš koja je, čestitajući Dan OS BiH pripadnicima Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH, istakla da su “Oružane snage Bosne i Hercegovine najpozitivniji primjer transformiranja Bosne i Hercegovine iz post-konfliktne konsolidacije i opće stagnacije u fazu euroatlantskog integriranja.”

“Posebno sretnom i ponosnom me čini činjenica da sam, zajedno s našim vojnicima, dočasnicima i časnicima, civilnim osobama i djelatnicima Ministarstva obrane u kontinuitetu osobno sudjelovala u ovom procesu, od ustanovljavanja pa do danas”, naglasila je ministrica Pendeš te nastavila “stvaranje jedne institucije je složen i zahtjevan proces koji pored političke volje traži viziju, liderstvo i istinsku posvećenost. Danas, nakon 10 godina, mi smo u situaciji da prezentiramo izvanredne rezultate koje su OS postigle u vrlo složenim okolnostima.”

Govoreći o Oružanim snagama BiH, ministrica Pendeš podsjetila je da “Oružane snage BiH stvorene su i djeluju u društvenom ambijentu, uvažavajući materijalna i sva druga ograničenja tragajući za načinima da odgovore na potrebe naroda i građana i omoguće gospodarski i opći razvitak društva u jednom sigurnom i stabilnom ozračju.” 

Ministrica je još jednom istakla važnost pristupu ka euroatlantskim integracijama te naglasila da Oružane snage čine sve napore kako bi se taj cilj postigao što prije.

Na kraju svog govora Ministrica je poručila: “jačajte unutarnje jedinstvo, uzajamnu solidarnost i povjerenje.”

Prigodan muzičko-umjetnički program priredili su Vojni orkestar Oružanih snaga BiH i studenti muzičkih akademija iz Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banja Luke, kao i solisti Amir Saračević, Lidija Pajić, Katarina Kikić. Dirigenti su bili pukovnik Tomislav Sušac, prof. Ognjen Bomoštar i student Muzičke akademije u Sarajevu Ivan Križanac.

Svečanoj akademiji su, između ostalih, prisustvovali predsjednik FBiH Marinko Čavara, predsjedavajući Zajedničkog povjerenstva za odbranu i sigurnost BiH i prvi načelnik ZŠ Sifet Podžić, zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general pukovnik Anto Jeleč, njegovi zamjenici generali Senad Mašović i Mirko Tepšić, komandant NATO štaba u BiH brigadni general Giselle Wilz, komandant EUFOR-a u BiH general major Johann Luif, te drugi visoki dužnosnici MO i OS BiH, predstavnici svih nivoa vlasti u BiH i predstavnici vojno diplomatskog zbora akreditiranog u BiH.

Ured za odnose s javnošću
Telefon: (033) 286-680, telefax (033) 286-685,
e-mail: info@mod.gov.ba

9 FOTO GALERIJA