Dan Oružanih snaga BiH

U Washingtonu obilježena deseta godišnjica Oružanih snaga BiH

15.12.2015

U povodu desete godišnjice osnivanja OS BiH, u prostorijama Ambasade BiH u Sjedinjenim Američkim Državama 14. decembra 2015. godine upriličen je svečani prijem za brojne zvanice.

Domaćin svečanosti bio je vojni ataše BiH u SAD-u brigadir Davorin Vučić uz podršku Ambasade BiH u Washingtonu, a prijemu za više stotina zvanica prisustvovali su brojni predstavnici U.S. - Department of State, Nacionalnog ministarstva odbrane i Združenog štaba, predstavnici Nacionalne garde iz Marylanda (MDNG), brojni predstavnici diplomatskog kora zemalja akreditovanih u Washingtonu, veliki broj vojnih atašea različitih zemalja akreditovanih u SAD-u, kao i brojne zvanice iz poslovnog svijeta, akademske zajednice i medija.

Predstavnike Pentagona ove godine je predvodio general major Walter T. Lord, a u delegaciji su bili i predstavnici odbrambenog, vojnog, mornaričkog, marinskog i Ureda zračnih snaga za saradnju sa vojnim atašeima stranih zemalja, akreditovanih u Washingtonu. Delegaciju Nacionalne garde iz Marylanda predvodili su brigadni generali Sean M. Casey i brigadni general Randolph J. Stradenraus, koji su bili delegati komandanta MDNG general majora Linde L. Singh. U ime guvernera Marylanda Larrya Hogana prijemu je prisustvovao zamjenik državnog sekretara Luis Borunda. Od istaknutih osoba, koje su prisustvovale svečanosti obilježavanja Dana OS BiH u Washingtonu, treba spomenuti i bivšeg ambasadora Roberta Beekrofta, kao i dr. Rafi Gregoriana koji je bio kopredsjedavajući Komisije za reformu odbrane u našoj zemlji.

U delegaciji za doček zvanica u prostorijama Ambasade BiH u SAD-u su bili ambasador BiH u SAD-u NJ.E. Haris Hrle i vojni ataše BiH u SAD-u brigadir Davorin Vučić.

Na samom početku svečanog prijema brigadir Davorin Vučić se, u ime ministrice odbrane BiH Marine Pendeš, zahvalio svim prisutnim gostima na njihovom dolasku. Nakon toga je odata počast poginulim vojnicima OS BiH Arminu Salkiću i Nedeljku Radiću, koji su ubijeni u terorističkom napadu u BiH. Zatim su intonirane himne BiH i SAD-a, da bi nakon toga, okupljene zvanice, toplim i srdačnim riječima pozdravili vojni ataše brigadir Davorin Vučić i ambasador BiH u SAD-u NJ.E. Haris Hrle. Nakon toga, okupljenim zvanicama, se u veoma inspirativnom i nadahnutom govoru obratio general major Walter T. Lord, nekadašnji komandant NATO štaba u BiH, a sada odgovorna osoba u Uredu ministra odbrane SAD-a za politiku. Kao primjer veoma uspješnog rada naših oružanih snaga, Lord je naveo angažman u Iraku, Afganistanu, Kongu i Maliju. “Rado se prisjetim tog vremena provedenog u vašoj prelijepoj zemlji, mladih vojnika i stručnih i sposobnih podoficira i oficira”, zaključio je general Lord u svome obraćanju i posebno uputio čestitke ministrici odbrane Marini Pendeš i načelniku ZŠ OS BiH general pukovniku Anti Jeleču. Prigodna svečanost završila je zdravicom u čast prijateljskih odnosa BiH i SAD-a te partnerskih odnosa između Nacionalne garde iz Marylanda i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ured za odnose s javnošću
Kontakt tel.: 033/286-680, fax: 033/286-685,
e-mail:
info@mod.gov.ba

10 FOTO GALERIJA