Dan Oružanih snaga BiH

Dan otvorenih vrata u 2.pb/5.pbr OS BiH

18.11.2016

U povodu obilježavanja Dana Oružanih snaga BiH, 17.11.2016. godine u kasarni „Mato Lučić Maturica“ Kiseljak, održana je manifestacija „Dan otvorenih vrata“.

I ove godine, 2. pješadijski bataljon 5. pješadijske brigade OS BiH je veoma uspješno organizirao manifestaciju koja je već postala tradicionalni događaj, dan kojem se podjednako raduju naši dragi gosti, kao i pripadnici naše jedinice.

Na manifestaciji je učestvovalo oko 300 učenika i personala osnovnih i srednjih škola sa područja Kiseljaka, Fojnice i Novog Travnika, kao i učenici i osoblje Edukacijsko-rehabilitacijskog centra „Duga“ iz Novog Travnika – Podružnica Kiseljak.

U sklopu ovog događaja organiziran je i turnir u malom nogometu na kojem su, pored ekipe 2. pješadijskog bataljona, učestvovale ekipe Srednje škole „Kreševo“, Srednje škole „Ivan Goran Kovačić“ Kiseljak i NK „Katarina“ Fojnica.

Pripadnici 2. pješadijskog bataljona su u kratkom vremenu posjetiocima pokušali dočarati dio iz svakodnevnog vojničkog života i zadataka koje se sa sobom nosi vojnički poziv, a u sklopu taktičko-tehničkog zbora predstavljeno je naoružanje i oprema kojom raspolaže naša jedinica.

Najatraktivniji dio manifestacije, koji je istinski zadivio naše najmlađe posjetioce, bila je demonstracija vježbe „Savladavanje taktičke staze“ koju su na taktičkoj stazi kasarne „Mato Lučić Maturica“ Kiseljak izveli pripadnici izviđačkog voda.

Također, za sve posjetioce je bilo veoma zanimljivo pogledati demonstraciju seta vježbi iz borilačkih vještina koju su u sportskoj dvorani prezentirali pripadnici 2.pb.

Major Marinko Šteko, izvršni oficir 2. pješadijskog bataljona, je po završetku manifestacije predstavnicima obrazovnih ustanova i klubova uručio prigodne zahvalnice za učešće, a najboljim ekipama na malonogometnom turniru diplome za ostvarene rezultate.

Organizirajući ovu manifestaciju, potpuno smo uvjereni da smo i ovaj put uspjeli u svojoj namjeri, jer sudeći po zadovoljstvu i osmijesima na dječijim licima, ispunjavajući svoju misiju, još jednom smo dokazali da su Oružane snage BiH otvorene i transparentne za sve oblike saradnje s lokalnom zajednicom.

Info-5. pbr

4 FOTO GALERIJA