Dan Oružanih snaga BiH

Dani otvorenih vrata u kasarni „Bilećki borci“

24.11.2016

Povodom 1. decembra - Dana OS BiH, 24.11.2016. godine u kasarni „Bilećki borci“ Bileća realizovan je „Dan otvorenih vrata“.

Tim povodom  je organizovan turnir u malom fudbalu između ekipa: Granične policije BiH, bogoslovske škole „Sveti Petar Dabrobosanski“ iz Foče, Srednjoškolskog centara „Golub Kureš“ iz Bileće te ekipe 2.pješadijskog bataljona. U zračnoj  streljani u krugu kasarne je također  upriličeno takmičenje u gađanju iz zračne puške između ekipa: Srednje bogoslovske škole „Sveti Petar Dabrobosanski“ iz Foče, ekipe Granične policije BiH, Srednjoškolskog  centara „Golub Kureš“ iz Bileće i ekipe 2. pješadijskog bataljona.

U saradnji sa Centrom za transfuziologiju Opće Bolnice Trebinje, 24 pripadnika 2.pješadijskog bataljona je dobrovoljno dalo krv. Ova akcija se tradicionalno organizuje u kasarni „Bilećki borci“ Bileća povodom proslave godišnjice formiranja OS BiH.

Nakon završenih sportskih aktivnosti za sve učesnike „Dana otvorenih vrata“ je organizovan Taktičko-tehnički zbor gdje su se gosti mogli upoznati sa naoružanjem i opremom kojim jedinica raspolaže. Pored takmičarskih ekipa TT zboru su prisustvovali učenici osnovnih škola „Petar II Petrović Njegoš“ i „Sveti Sava“ iz Bileće te učenici Osnovne škole „Jova Jovanović Zmaj“ iz Trebinja. Prisustvo učenika osnovnih škola je iskorišteno da im se predoče opasnosti koje mogu da izazovu eksplozivna sredstva sa kojima potencijalno mogu doći u kontakt (mine, ručne bombe..).

Nakon završenih aktivnosti, u vojničkom restoranu je pripremljen svečani ručak, vojnički pasulj, za goste iz civilnih struktura koji su uveličali „Dan otvorenih vrata“ u kasarni „Bilećki borci“ Bileća.

Poslije uručenja zahvalnica, učesnicima se obratio komandant 2. pješadijskog bataljona major Nebojša Ivezić, koji se zahvalio na posjeti i sportskom ponašanju tokom turnira, te istakao značaj obilježavanja dana OS BiH kroz uspostavljanje dobrih odnosa sa prdstavnicima civilnih struktura sa područja Hercegovine.

Info 4.pbr

10 FOTO GALERIJA